Τι μπορείτε να κάνετε αν κρυσταλλώσει το μέλι
Το μέλι διατηρείται σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς μυρωδιές
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και όταν συμβαίνει μπορούμε με απλούς τρόπους να επαναφέρουμε το προϊόν στην αρχική του κατάσταση.
Όπως ενημερώνει τους καταναλωτές η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας εμφανίζεται σε όλα τα είδη του μελιού, πολύ πιο γρήγορα όμως στα ανθόμελα. Εξηγεί μάλιστα ότι η κρυστάλλωση ή η μη κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το μέλι είναι νοθευμένο.
Η ρευστοποίηση του κρυσταλλωμένου μελιού γίνεται με ελαφρά θέρμανση, σε μπεν μαρί, με το νερό να μην ξεπερνά τους 42°C. Προτιμάμε να θερμαίνουμε μικρά βάζα για γρηγορότερη ανασύσταση. Το νερό δεν πρέπει να πλησιάζει το λαιμό του βάζου περισσότερο από δύο εκατοστά και καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το νερό. Η εστία μας να είναι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και κατά περιόδους να κλείνουμε εντελώς το μάτι ώστε να παραμένει η θερμοκρασία εκεί που θέλουμε.
Με αυτό τον τρόπο το μέλι δεν χάνει τίποτε, ούτε από το άρωμα και τη γεύση του ούτε από τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.
Εάν το μέλι κάνει ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, δηλαδή αν δούμε στο βάζο να κατακάθονται κρύσταλλοι στο κάτω μέρος και πάνω να υπάρχει υγρό, τότε θα πρέπει η ανασύσταση να γίνει άμεσα γιατί το υγρό μέρος του μελιού μπορεί να ζυμωθεί και να ξινίσει.
Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν υπολείπεται ούτε σε άρωμα ούτε σε γεύση από το ρευστό μέλι και διατηρείται σύμφωνα με όσα αναγράφει η ετικέτα του. Το λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι είναι κρεμώδες σαν πραλίνα ή σαν φυστικοβούτυρο και ορισμένοι καταναλωτές το προτιμούν από το ρευστό .
Η σωστή συντήρηση του μελιού
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις