Το ελληνικό γλυκό που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο στον κόσμο – Τρία συνολικά στο top-10
Τα ελληνικά γλυκά που ήρθαν ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του οδηγού Taste Atlas
Δεύτερο καλύτερο γλυκό αρτοσκεύασμα στον κόσμο αναδείχθηκαν τα Τρίγωνα Πανοράματος, σύμφωνα με τον οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas.
Το παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του οδηγού, μετά τη γλυκιά τάρτα Pastel de Belém από την Πορτογαλία.
«Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που προέρχεται από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια τριγωνικά (κωνοειδή) γλυκά από φύλλο είναι συνήθως εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με πλούσια κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος αναφέρει το Taste Atlas.
Στην πρώτη 10αδα φιγουράρουν ακόμη δύο ελληνικά γλυκά, τα πιταράκια της Μήλου αλλά και η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης.
«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης “πογάτσα”, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη της βυζαντινής περιόδου και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό ρολό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης» περιγράφει το Taste Atlas ενώ για τα πιταράκια της Μήλου αναφέρει:
«Η ζύμη ζαχαροπλαστικής γίνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ η γέμιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο θρυμματισμένο ντόπιο τυρί (όπως μανούρα) ανακατεμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άλλες παραλλαγές της γέμισης τυριού περιλαμβάνουν ένα μείγμα από ντόπιο τυρί μυζήθρα, αυγά, δυόσμο και αλάτι ή έναν συνδυασμό από ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια με ξηρό τυρί Melian. Υπάρχει επίσης μια γλυκιά εκδοχή της ζύμης που χρησιμοποιεί μια γέμιση από τυρί μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις