Πήρε την ονομασία «υποβρύχιο» επειδή σερβίρεται σε ένα κουτάλι, βυθισμένο σε γυάλινο ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό

Το παραδοσιακό κέρασμα, η βανίλια ή υποβρύχιο», απόλυτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, κάποτε δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι. Σήμερα είναι σχεδόν ένα ξεχασμένο γλύκισμα, η εικόνα του οποίου ωστόσο στα μαγαζιά που ακόμα σερβίρεται, ξυπνά πάντα γλυκές αναμνήσεις.

Πήρε την ονομασία «υποβρύχιο» επειδή σερβίρεται σε ένα κουτάλι, βυθισμένο σε γυάλινο ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό.  Σύμφωνα με την παράδοση το γλυκό το εμπνεύστηκε στην Κωνσταντινούπολη ένας Χιώτης ζαχαροπλάστης. Την ονόμαζαν «άσπρο γλυκό» και στη συνέχεια έγινε το αγαπημένο κέρασμα στα αρχοντικά σπίτια της Πόλης. Όταν οι Χιώτες, πρόσφυγες πια, επέστρεψαν στο νησί τους, πρόσθεσαν άρωμα μαστίχας. Εξάλλου υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη γεύση του «υποβρυχίου,  όπως μαστίχα, βανίλια, ροζ τριαντάφυλλο, φιστίκι.

Παλιότερα κάθε ελληνικό σπίτι, είχε αυτό το κέρασμα στο ντουλάπι του, ιδίως το καλοκαίρι που τα υπόλοιπα γλυκά δεν άντεχαν στη ζέστη, τότε που δεν υπήρχαν τα ηλεκτρικά ψυγεία. Έτσι πρωταγωνιστούσε η βανίλια, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου και μπορούσε να σερβιριστεί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

Η βανίλια είναι ένα απλό γλυκό: βασίζεται σε σιρόπι ζάχαρης, όπου προστίθεται ένα άρωμα και λίγο λεμόνι. Το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή φυσικά τη Χίο, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής του νησιού σε μαστίχα.

Με πληροφορίες από greekbreakfast.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις