«Χρυσά» tips για το πώς θα αποθηκεύσετε τις πατάτες στην κατάψυξη
Όταν μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται
Δεν ξέρετε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες, ώστε να μην μουχλιάσουν και αναγκαστείτε να τις πετάξετε;
Η food blogger mrs soupe μας δίνει μερικές χρυσές συμβουλές για να τις αποθηκεύσουμε, έτσι ώστε να μείνουν για πολύ καιρό και το κυριότερο να μην βλάψουν την υγεία μας μόλις τις καταναλώσουμε.
Όταν μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται. Επομένως, η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αυτών των ενώσεων στο οργανισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως και μια ημέρα μετά την κατανάλωση τέτοιων πατατών.
Τι μπορείτε να πάθετε; Αν η δόση που θα πάρετε από γλυκοαλκαλοειδή είναι η μικρή τότε μπορεί να εμφανίσετε εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά. Αν η δόση είναι μεγάλη τότε μπορεί να εμφανίσετε χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, πυρετό, πονοκέφαλο.
Εκτός από τις φύτρες, η πράσινη απόχρωση και η πικρή γεύση είναι σημάδια ότι η πατάτα σας είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να φαγωθεί.
Πώς αποθηκεύω, λοιπόν, τις πατάτες στην κατάψυξη; Η διαδικασία είναι απλή και σας την αναλύω ευθύς.
Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και επομένως δεν μπορούν να αποθηκευτούν όπως είναι-ωμές- στην κατάψυξη. Πρέπει να γίνει το απαραίτητο μπλανσάρισμα!
Το μπλανσάρισμα είναι το βράσιμο για λίγη ώρα της πατάτας. Αφού τις βράσουμε, λοιπόν, για λίγο τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ γεμάτο παγάκια για να σταματήσουμε τη διαδικασία του βρασμού.
Έπειτα αφήνουμε τις πατάτες να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Και τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Πιο αναλυτικά:
Ξεκινάμε από το ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε πατάτες ολόκληρες, κομμένες σε κυβάκια ή και κομμένες με όποιον τρόπο εσείς θέλετε.
1. Ξεφλούδισμα
Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο. Αν είναι οι πατάτες σας είναι από χωριό (χωρίς φάρμακα) ή βιολογικές μπορείτε και να μην τις ξεφλουδίσετε. Το μπλανσάρισμα είναι λίγο πιο αποτελεσματικό όταν το κάνετε με καθαρισμένες πατάτες.
2. Μπλανσάρισμα
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέστε και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει το νερό ρίξτε μέσα τις πατάτες. Ο χρόνος μπλανσαρίσματος εξαρτάται από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι πατάτες σας. Αν είναι κομμένες σε κυβάκια ή κομμένες σε μικρά κομμάτια τότε 3 λεπτά είναι αρκετά. Αν είναι ολόκληρες, τότε θέλουν γύρω στα 10 λεπτά. Βγάλτε τις από το βραστό νερό και μεταφέρετε τις αμέσως σε μπολ με παγάκια για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος.
Αφήστε τις σε ένα μεγάλο σουρωτήρι για να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
3. Κατάψυξη
Μεταφέρετε τις πατάτες σας σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη. Αφήστε τις για 4 ώρες το λιγότερο ή και για ένα βράδυ μέχρι να παγώσουν. Έπειτα αποθηκεύστε τις σε σακουλάκια ή όπως εσείς θέλετε και βολεύεστε.
4. Σημειώστε την ημερομηνία που κάνατε τη διαδικασία για να ξέρετε ότι μέσα σε περίπου 1 χρόνο πρέπει να έχετε καταναλώσει τις πατάτες σας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις