Ακρίβεια: Νέο κύμα ανατιμήσεων τον Μάρτιο
Αυξήσεις έως 25% αναμένονται στις τιμές βασικών αγαθών μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Του Δημήτρη Χριστούλια
Ρεκόρ 25ετίας καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στις τιμές φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχήςτο φυσικό αέριο μέσα σε έναν χρόνοαυξήθηκε κατά 154,8%, το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης36%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά 21,6%, ενώ 17,6% ανατιμήθηκαν το αρνί και το κατσίκι, 15,4% το ελαιόλαδο, 7,1% τα ζυμαρικά και 5% το ψωμί. Συνολικά, και μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν κατά 5,2% τα προϊόντα διατροφής, 7% η ένδυση και η υπόδηση, 22,6% το κόστος στέγασης και 11,1% οι μεταφορές.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της το FooLife, αυτές τις ημέρες και μέχρι το τέλος Μαρτίου προγραμματίζονται μια σειρά από νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που θα φθάσουν ακόμη και το 25%. Ακρίβεια που πλήττει, όπως είναι αναμενόμενο, περισσότερο τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους μόνο για την αγορά τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στα καύσιμα με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται σε αρκετές περιοχές ακόμη και πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο.
Ο πληθωρισμός καταγράφει μια αλματώδη άνοδο τους τελευταίους 10 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός στο 2%, τον περασμένο Μάρτιο στο -1,6% και δύο μήνες αργότερα τον Μάιο του 2021 πέρασε οριακά για πρώτη φορά μετά από μήνες σε θετικό πρόσημο στο 0,1%. Από τον Μάιο ο πληθωρισμός ξεκινά ένα ξέφρενο ράλι. Τον Ιούλιο ο τιμάριθμος φτάνει το 1,4%, τον Σεπτέμβριο που ξεσπάει η ενεργειακή κρίση αυξάνεται στο 2,2%, για να εκτοξευτεί στο 4,8% τον Νοέμβριο, και να φτάσει στο 6,2% τον Ιανουάριο. Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει, 5 περίπου μήνες μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, είναι η ένταση και η διάρκειά της, με επιφανείς οικονομολόγου να προσδιορίζουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς και το 2023 εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν νέες αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που θα επηρεάσουν την ελληνική Οικονομία.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις