Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές του κρέατος
Τι δηλώνει στο FoodLife ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Ισχυρές ανατιμήσεις, που φτάνουν έως και το 20%, καταγράφονται στο κρέας με στελέχη του κλάδου να το συγκαταλέγουν πλέον στη λίστα των «χρηματιστηριακών προϊόντων». Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife, οι αυξήσεις σε όλα τα είδη κρεάτων φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με πηγές της αγοράς να επιβεβαιώνουν το γεγονός των ελλείψεων προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «η έλλειψη πάντα φέρνει και αύξηση».
Ειδικότερα, οι τιμές του κρέατος κινούνται ανοδικά με το ελληνικό μοσχάρι να φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό, ενώ το 2020 ήταν περίπου γύρω στα 10 ευρώ. Αντίστοιχα ανοδικά κινείται και το κοτόπουλο, όπου το 2021 δεν ξεπερνούσε τα τρία ευρώ το κιλό και σήμερα πωλείται πάνω από 4 ευρώ, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για αυξήσεις που θα φτάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ το κιλό. «Αυτή τη στιγμή σαν καταστηματάρχες-κρεοπώλες αλλά και σαν καταναλωτές βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Δυστυχώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις μας φέρνουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αυτή τη στιγμή, όλα τα είδη του κρέατος (βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά), κάθε δεκαπέντε ημέρες παίρνουν και ένα ελάχιστο ποσοστό παραπάνω, από 1%-2% έως και 5%. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το φαινόμενο γιατί όσο και να συμπιέσουμε τα κέρδη μας δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε με βάση τα έξοδά μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες έθεσε τα θέματα των αγροτών κατά την συνάντηση που είχαν τα μέλη του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ αυτών ήταν, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 και ιδιαίτερα όσον αφορά τα βοοειδή, καθώς πρότειναν να δοθεί για τις αγελάδες 200 ευρώ ανά ζώο, για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών 100 ευρώ το ζώο, για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών, 150 ευρώ ανά ζώο και για τις μοσχίδες αναπαραγωγής, 500 ευρώ το ζώο.
Διαβάστε επίσης: Χοίρειο κρέας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κύριος εξαγωγέας παγκοσμίως
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις