Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε χαμηλής διατροφικής αξίας τροφές
Το 66% των ερωτώμενων, εξαιτίας των υψηλών τιμών, αγοράζει λιγότερα τρόφιμα συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο
Η ακρίβεια φαίνεται ότι μαστίζει νοικοκυριά και καταναλωτές, που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μέχρι και τα απαραίτητα για την καθημερινή τους διαβίωση. Νέα έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές εξαιτίας των ανατιμήσεων στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερο υγιεινές τροφές.
Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές με απροσδιόριστες όμως συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία στο μέλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και μεταφοράς, προκαλούν περαιτέρω ασφυξία και ωθούν τους καταναλωτές στην υιοθέτηση νέων αγοραστικών συνηθειών. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν τις δαπάνες τους, επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ “παγώνουν” τις αγορές βασικών διατροφικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.
Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα 20 μέχρι και τις 26 Μαΐου 2022 η Ierax Analytics σε 1.017 άτομα εξετάζει σε ποιο βαθμό η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο εξάμηνο έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου και φθηνού φαγητού. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, «αρχικά, παρατηρούμε ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ερωτώμενων σε μεγάλο βαθμό (75%). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί εντονότερα άτομα άνω των 50 ετών».
Το 41% των ερωτώμενων αναφέρει ότι καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο εξαιτίας της ακρίβειας ενώ το 66% αγοράζει λιγότερα τρόφιμα συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο με την αλλαγή αυτή να συναντάται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ετών όπου το ποσοστό είναι 75% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των νέων 18-30 ετών είναι 57%. Επίσης, το 67% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανέφεραν ότι πλέον κοιτάζουν περισσότερο την τιμή των τροφίμων.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με έξι μήνες. Αυτό συνεπάγεται ότι το 1/3 απομακρύνεται από το κριτήριο της ποιότητας των τροφίμων και άρα στρέφεται σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χ. Λαλάτσης επισημαίνει ότι «τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, σχεδόν σε όλο τον κόσμο είχαμε το φαινόμενο του premiumization. Αυτό σήμαινε πως καθώς περισσότεροι καταναλωτές αποκτούσαν χρήματα, προτιμούσαν την ποιότητα έναντι της τιμής. ‘Αρα τα φθηνά προϊόντα έμπαιναν κάπως στο περιθώριο και τα ακριβά/ξεχωριστά/διαφορετικά ανέβαιναν στις επιλογές τους». Όπως αποδεικνύεται η ακρίβεια αλλάζει δραματικά τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και σίγουρα οι συνέπειες για την υγεία θα είναι σοβαρές. Οι περισσότεροι στρέφονται σε φτηνές λύσεις, αγοράζουν όλο και λιγότερο φρέσκα τρόφιμα, με αποτέλεσμα στο μέλλον να κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Διαβάστε επίσης: Πόσο θα διαρκέσει η ακρίβεια
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις