Συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επισιτιστική ασφάλεια των κρατών.

Ένα προς ένα τα κράτη διεθνώς, αναλαμβάνουν μέτρα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο από τις δυνάμεις των σιτηρών, έχει προκαλέσει πανικό για ελλείψεις, εκτίναξη των τιμών και πιθανή συμπίεση των ρωσικών λιπασμάτων.

Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ασία έως την Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι θα στρέψει “ολόκληρη την προσέγγισή της” στη γεωργική πολιτική για να διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια.

Οι G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών παροτρύνουν τους ηγέτες να διατηρήσουν τις εμπορικές ροές ανοιχτές, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

“Κάθε σταθερότητα που επιτυγχάνεται στη χώρα που θέτει την απαγόρευση των εξαγωγών είναι μια αστάθεια που εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να συναντηθούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να γίνει πιο ασφαλής ο εφοδιασμός με τρόφιμα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αδρανών εκτάσεων για καλλιέργειες πρωτεϊνών και την παροχή στήριξης στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις