Δύο ελληνικά προϊόντα αρτοποιίας που δεν ήξερες ότι θεωρούνται Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
Ένα αρτοσκεύασμα και ένα γλυκό με σήμα ΠΓΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ορισμένους κανονισμούς οι οποίοι προστατεύουν ονομασίες προϊόντων για τα οποία υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ, αφενός, των ιδιοτήτων τους ή των χαρακτηριστικών τους και, αφετέρου, της γεωγραφικής προέλευσής τους. Στα προϊόντα αυτά δίνεται, έπειτα από αίτημα και εξέταση, οι ονομασίες ΠΟΠ (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Πολλά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα διαθέτουν αυτές τις ενδείξεις με τα πιο γνωστά να είναι συνήθως τα τυριά μας. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο προϊόντα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, ένα αρτοσκεύασμα και ένα γλυκό, τα οποία λίγοι γνωρίζουν ότι θεωρούνται προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Δύο ελληνικά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που διαθέτουν σήμα ΠΓΕ
Κρητικό Παξιμάδι
Ένα παραδοσιακό, κρητικό προϊόν το οποίο έχει ταυτιστεί με την κρητική κουζίνα και παράδοση δεν θα μπορούσε να μην είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Έχει τρόπο παρασκευής παρόμοιο με αυτόν του ψωμιού, ωστόσο κόβεται σε φέτες και ψήνεται ξανά προκειμένου να στεγνώσει. Έχει ακανόνιστη υφή, σκληρή ψίχα και διατηρείται φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ποικιλίες που αναγνωρίζονται ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι το χωριάτικο παξιμάδι, η κριθαροκουλούρα, το επτάζυμο, το σταρένιο και το παξιμάδι σικάλεως.
Μελεκούνι Ρόδου
Το Δεκέμβριο του 2017 ένα ακόμη προϊόν προστέθηκε στον κατάλογο των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων της χώρας
μας. Πρόκειται για το Μελεκούνι (Melekouni), το οποίο στις 6 Δεκεμβρίου 2017 αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως
προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του “το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που παράγεται στο νησί της Ρόδου. Έχει σχήμα ρομβοειδές με βασικά συστατικά του το σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα και προαιρετικά ξύσμα ή/και χυμό εσπεριδοειδών. Το τελικό προϊόν έχει μαλακή, εύκαμπτη υφή χωρίς να σπάει, μαστιχωτή, μη κολλώδη και συμπαγή δομή”. Αποτελεί από την αρχαιότητα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα που προσφερόταν σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές
εκδηλώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις