ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ: Η ΠΟΠ γραβιέρα στα σαλόνια του Παρισιού

Τι δηλώνει στο FoodLife, ο Δημήτρης Καπούνης για την εξαγωγική δραστηριότητα.
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Στη Πόλη του Φωτός, τη Γαλλία που θεωρείται η πατρίδα των εκλεκτών τυριών επιδεικνύοντας πάνω από 350 διαφορετικούς τύπους τυριών και η οποία παρουσιάζει ένα γαστρονομικό πλουραλισμό που παρόμοιό της δεν συναντάς σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ελληνικό προϊόν η γραβιέρα Νάξου κατάφερε να διεισδύσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η «ναυαρχίδα» των προϊόντων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) γραβιέρα της, κέρδισε μία θέση στον παγκόσμιο ναό της γαστρονομίας το διάσημο πολυκατάστημα, Galeries Lafayette του Παρισιού με το απαιτητικό -όταν πρόκειται για τυριά- γαλλικό κοινό να επιβραβεύει με την προτίμησή του, την ποιότητα του ελληνικού τυριού.
Μπορεί, βέβαια κανείς να θεωρήσει ότι η υπερπροσφορά γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων καθιστά δύσκολη την είσοδο νέων τάσεων στη παριζιάνικη πρωτεύουσα, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της ΕΑΣ Νάξου: «οι κάτοικοι της πόλης έχουν “εκπαιδευτεί” να είναι δεκτικοί σε οτιδήποτε νέο. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε το νέο -εκτός συνόρων- βήμα μας στη Γαλλία. Και φυσικά σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας έπαιξε και η έντονη παρουσία των Ελλήνων». Η διάσημη γραβιέρα Νάξου, βρίσκεται εδώ καιρό σε γκουρμέ εστιατόρια του Παρισιού αλλά και σε ντελικατέσεν καταστήματα με το ελληνικό πιστοποιημένο τυρί να κερδίζει την προτίμηση ολοένα και περισσότερων σεφ της πόλης. Μάλιστα, η διοίκηση της Ένωσης σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπου η γραβιέρα μπορεί να τύχει θερμής υποδοχής με στόχο όπως λέει να φέρει τη γραβιέρα σε κάθε τραπέζι. Σήμερα, οι εξαγωγές της ανέρχονται στο 10% της συνολικής παραγωγής, ενώ σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης «επόμενος στόχος είναι οι εξαγωγές μας να αγγίξουν το 20%, ωστόσο η απρόβλεπτη εκτίναξη του κόστους παραγωγής αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί μας, οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αχαρτογράφητα νερά». Η πιστοποιημένη γραβιέρα εξάγεται σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Αραβικά Εμιράτα. Να σημειωθεί ότι η Ένωση τυροκομεί το τυρί χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από τα ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί της Νάξου, ακολουθώντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησης. Το καμάρι της Ένωσης όπως συνηθίζουν να το χαρακτηρίζουν οι Ναξιώτες παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο.

Δημήτρης Καπούνης
Οι τιμές «ζαλίζουν» τους κτηνοτρόφους
Το σαρωτικό κύμα ακρίβειας αδυνατεί πλέον να χειριστεί ο πρωτογενής τομέας, με τους κτηνοτρόφους της ΕΑΣ Νάξου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή τους. Οι αγρότες του νησιού έχουν οδηγηθεί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας με το κόστος παραγωγής τους να έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί. Ειδικά,. οι τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων παρουσιάζουν εκρηκτικές αυξήσεις, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους η αγορά έχει αρχίσει να «στεγνώνει» από ζωοτροφές. «Το καλαμπόκι τέτοια εποχή το προμηθεύονταν οι παραγωγοί με τιμή ανά τόνο τα 205 ευρώ, σήμερα κοστίζει περί τα 410 ευρώ. Η σόγια κόστιζε 455 ευρώ, τώρα κοστίζει 598 ευρώ. Η βαμβακόπιτα ήταν στα 185 ευρώ, τώρα έχει πάει στα 315 ευρώ. Η νιτρική αμμωνία πριν από 12 μήνες στοίχιζε 275 ευρώ, πλέον έχει φτάσει τα 998 ευρώ ο τόνος. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα όχι μόνο λόγω των αυξήσεων αλλά και γιατί πλέον υπάρχουν προβλήματα επάρκειας και εφοδιασμού των μονάδων με ζωοτροφές» περιγράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις