Αυξημένες οι εξαγωγές σιτηρών από την Ευρώπη, που έχει αναλάβει ρόλο προστασίας της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας

Η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών της ΕΕ. Ο γεωργικός τομές έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών και φυσικά εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Η καλλιέργεια αγροδιατροφικών προϊόντων είναι πλέον πιο κοστοβόρα από ποτέ. Μεταξύ άλλων, φέτος στην Ευρώπη, καταγράφηκε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία, γεγονός που επηρέασε κυρίως τις θερινές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος και η σόγια.

Παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροδιατροφικό τομέα, η διαθεσιμότητα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, η φετινή παραγωγή, θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 7,8% σε σχέση με το 2021, και προβλέπεται να ανέλθει σε 270,9 εκατ. τόνους. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να μειωθεί κατά 23,7%. Μικρή μείωση θα παρουσιάσει η παραγωγή μαλακού σίτου, ανερχόμενη μόλις στο 2,4%.

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αναμένεται να ανέλθουν σε 51 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ανάγκασε την Ευρώπη να αναλάβει ρόλο προστασίας της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις