Πώς έχει αλλάξει τα δεδομένα η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους

Διευρυμένη συμμετοχή στο 2ο Coffee Business Festival που διοργάνωσε η Ethos Media, είχε η Ελληνική Ένωση Καφέ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο, Γιάννο Μπενόπουλο, τον γραμματέα, Τάσο Γιάγκογλου και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννη Ταλούμη. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που συμμετείχε ο κ. Μπενόπουλος έγινε αναφορά στις πιέσεις που ασκεί στις εταιρείες μεταποίησης πρώτων υλών η ενεργειακή κρίση, οι ακριβές πρώτες ύλες και το υψηλό μεταφορικό κόστος. Το κόστος ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι αυξημένο κατά 96% σε σύγκριση με το 2019 και οι πρώτες ύλες αυξημένες κατά 42%. 

Ο κ. Μπενόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι η τιμή του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2022 βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Στο γράφημα που επισυνάπτεται και παρουσίασε ο κ. Μπενόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης που συμμετείχε, εμφανίζεται η μέση τιμή κλεισίματος του Χρηματιστηρίου καφέ Arabica της Νέας Υόρκης. Επιπλέον καταγράφεται η αντιστοιχία αυτής σε ευρώ ανά κιλό, όπου φαίνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 έφτασε τα 4,86 ευρώ ανά κιλό. Συν τοις άλλοις η τιμή του καφέ έχει επιβαρυνθεί με υψηλά μεταφορικά και ενεργειακά κόστη. 

Γιάννος Μπενόπουλος

Το ζήτημα του τέλους ανακύκλωσης

Ο κύριος Μπενόπουλος ζήτησε να επιβληθεί το περιβαλλοντικό τέλος ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή κατά την αγορά των υλικών συσκευασίας. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται ευκολότερος και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος είσπραξης και απόδοσης του τέλους αυτού. 

Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο προέτρεψε σε περισσότερους ελέγχους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια επιπλέον φορολογικών εσόδων και στην εισαγωγή χαμηλότερης ποιότητας προϊόντος, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών. Ζήτησε εκ νέου την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

700.000 θέσεις εργασίας από την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης

Ο γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, στάθηκε στο ανταποδοτικό τέλος ανακύκλωσης των συνολικά 0,10 ευρώ ανά καφέ που πωλείται στην καφετέρια. Η εφαρμογή του τέλους αποτελεί συνέχεια της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εφαρμογή πρακτικών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είπε.  Μίλησε για τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των οποίων η πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα προσθέσει 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και θα δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας έως και το 2030. 

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών

Ο Γιάννης Ταλούμης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, αναφέρθηκε στις νέες καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνονται στην αγορά του καφέ σήμερα. Τόνισε ότι λόγω της συνθήκης της πανδημίας, όσο και λόγω της εξέλιξης της αγοράς, οι συνήθειες είτε άλλαξαν από παλιά σε νέα ροφήματα, είτε εξελίχθηκαν από τις ήδη υπάρχουσες.

Μια σταθερή τάση είναι η επιλογή του freddo espresso ως το κυρίαρχο ρόφημα που καταναλώνεται εκτός σπιτιού. Ωστόσο μια διαφοροποίηση και τάση της εποχής, είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τις ενισχυμένες δόσεις – διπλός ή τριπλός Freddo Espresso -, αποζητώντας μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στον καφέ τους. Ως προς την κατανάλωση του καφέ στο σπίτι, σημείωσε ότι πρωταρχικό ρόλο φαίνεται να έχει η ευκολία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμούν τις κάψουλες καφέ, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου το 10% εκ των συνολικών πωλήσεων καφέ ύψους 300 εκατ. ευρώ στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνική Ένωση Καφέ: Αυτός είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις