Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ένα στα δύο μέλη δεν μπορεί να τακτοποιήσει οικονομικές υποχρεώσεις
Πώς οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προχώρησε σε νέα μεγάλη έρευνα, Σημαντικά ήταν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με την πορεία της επιχειρηματικότητας. Η μελέτη εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του επιμελητηρίου δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί εν γένει στην αγορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ενώ όπως όλα δείχνουν είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών.
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Τι έδειξε η έρευνα για τα μέλη του ΕΕΑ
• Και σε αυτή την έρευνα, άντρες στις μεσαίες (παραγωγικές) ηλικίες είναι η πλειονότητα των συμμετεχόντων. Περίπου το ένα τρίτο είναι γυναίκες και μόνο το 5% προέρχεται από νεαρές ηλικίες (17 – 29 ετών).
• Σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (58%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί («Αρκετά» έως «Πολύ») η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό (59%) δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ»), από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους – σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (37%) «Πολύ»!
• Ένας στους τέσσερις (23%) έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Η πλειονότητα αυτών (57% του 23%) φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα») να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα αυτών που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους (61% του 23%), δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ»), κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και ένας στους πέντε (20%) θετική!
• Στην (απευκταία) περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαθέτει («Μάλλον» ή «Σίγουρα») επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών – το 41% όχι! Τέλος, ένας στους πέντε (18%) περιμένει, η πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, να είναι «καλύτερη» – ένας στους τρεις (35%) την αναμένει «χειρότερη» και άλλοι τόσοι (34%) «ίδια»
Για την πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α., ο Πρόεδρός του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:
«Προκειμένου η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας να προχωρά σε στοχευμένες ενέργειες και δράσεις, είναι αναγκαίο να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Και μία έρευνα μπορεί να εξάγει πολύ χρήσιμα στοιχεία, τόσο για εμάς όσο και για την κυβέρνηση, ώστε να ξέρει που πρέπει να ρίξει το βάρος των παρεμβάσεων της. Από τη νέα έρευνα που κάναμε, σε συνεργασία με την Pulse, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, το θέμα των οφειλών απασχολεί πολύ τις επιχειρήσεις καθώς διαπιστώνεται μία μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ αναδεικνύεται και το πολύ σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού τους από τον τραπεζικό δανεισμό. Τέλος, φαίνεται και η αγωνία για την «επόμενη μέρα». Για αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι πρέπει η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ώστε να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική βιωσιμότητας για αυτές τις επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».
Διαβάστε επίσης: Θετικά σχόλια για τα νέα μέτρα στήριξης από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις