Γιατί όλο και περισσότεροι σεφ στον πλανήτη αποκλείουν τα αβοκάντο από την κουζίνα τους;
Όλο και περισσότεροι σεφ απομακρύνονται από τη χρήση αβοκάντο στα εστιατόριά τους λόγω ανησυχιών για το μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα του συγκεκριμένου λαχανικού.
Συγκεκριμένα, είναι γεγονός ότι η παραγωγή αβοκάντο συνδέεται με την απώλεια βιοποικιλότητας, την έλλειψη νερού και την αποψίλωση των δασών.
Σύμφωνα με το Water Footprint Network, ένα μόνο αβοκάντο απαιτεί σχεδόν 230 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί, σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι που χρειάζεται περίπου 50 λίτρα ή μια ντομάτα που απαιτεί 13 λίτρα. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το διεθνές εμπόριο αβοκάντο μεταφράζεται σε μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.
Η Carbon Footprint Ltd εκτιμά ότι δύο μικρά αβοκάντο σε μια συσκευασία έχουν αποτύπωμα CO2 846,36 γραμμαρίων, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό ενός κιλού μπανάνας.
Οι κύριοι παραγωγοί αβοκάντο παγκοσμίως παραμένουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Εξαιτίας αυτού, ο καρπός πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στους καταναλωτές ενώ συλλέγεται πριν ωριμάσει και αποστέλλεται σε αποθήκευση ελεγχόμενης θερμοκρασίας, η οποία είναι ενεργοβόρα.
Οι σεφ που μάχονται για μια κουζίνα περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον έχουν ήδη ξεκινήσει να αντικαθιστούν το αβοκάντο βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όπως τα μπιζέλια, η φάβα, οι αγκινάρες ή οι σπόροι κολοκύθας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις