Επανέρχονται "ξεχασμένες" ποικιλίες ανθεκτικές στις ακραίες καιρικές συνθήκες

Οι αμπελώνες της Γαλλίας είχαν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με όψιμους παγετούς, χαλαζοπτώσεις, επαναλαμβανόμενους καύσωνες και μια ιστορική ξηρασία. Η Γαλλική οινοποιία προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή που είναι μια δαπανηρή νέα πραγματικότητα μέσω μιας ποικιλίας τεχνικών, από την επαναφορά ξεχασμένων ποικιλιών σταφυλιού έως τη μεταφορά των αμπελώνων τους σε νέες τοποθεσίες.

Γαλλική οινοποιία: Πώς αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή

Οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή τους νωρίς σε αρκετές γαλλικές περιοχές λόγω των έντονων καύσωνα του καλοκαιριού. Στο νοτιοδυτικό Languedoc-Roussillon, ξεκίνησαν την περίοδο συγκομιδής στα τέλη Ιουλίου. Στο Haute-Corse, το βόρειο τμήμα της Κορσικής, άρχισαν τη συγκομιδή στις αρχές Αυγούστου. Και οι δύο περιοχές πραγματοποίησαν τη συγκομιδή τους μία έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

«Ο τρύγος του 2022 είναι περίπλοκος για τη γαλλική βιομηχανία κρασιού», δήλωσε ο Laurent Audeguin από το Γαλλικό Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου. «Η ζέστη κάνει τα σταφύλια να καίγονται και να ωριμάζουν πολύ νωρίς στις περισσότερες περιοχές. τα απαραίτητα αρώματα δεν έχουν χρόνο να αναπτυχθούν».

«Η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει επίσης την οξύτητα του κρασιού και αυξάνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ», συνέχισε ο Audeguin. «Έτσι, όλη η ισορροπία διαταράσσεται».

Η ξηρασία επιτείνει τα προβλήματα που προκαλούν οι καύσωνες. Κανονικά τα αμπέλια μπορούν να αντλούν νερό από αρκετά μακριά στο έδαφος με τις βαθιές ρίζες τους. Αλλά φέτος, οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν στεγνώσει εντελώς, ειδικά στη νότια Γαλλία. Χωρίς νερό, το αμπέλι χάνει τα φύλλα του και τα σταφύλια σταματούν να μεγαλώνουν.

«Επηρεάζεται η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα του κρασιού που μπορούμε να παράγουμε», είπε ο Audeguin. «Στα μέρη της Γαλλίας όπου δεν έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή, περιμένουμε μερικές σταγόνες βροχής για να αλλάξουμε την κατάσταση». Αλλά η κλιματική κρίση σημαίνει ότι οι συγκομιδές όπως αυτή γίνονται ο κανόνας.

«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει συστηματικά την παραγωγή κρασιού από το 2010», δήλωσε η Nathalie Ollat, ειδικός στην αμπελοκαλλιέργεια στο γαλλικό ινστιτούτο γεωργικών ερευνών INRAE. «Αυτή τη φορά είχαμε χαλάζι, καύσωνες και ξηρασία. Φέρνει πραγματικά τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η περσινή χρονιά ήταν ήδη καταστροφική. Η οινοβιομηχανία της Γαλλίας χρειάστηκε να αντέξει έναν ανοιξιάτικο καύσωνα που ακολουθήθηκε από παγετό το 2021, ο οποίος κατέστρεψε σημαντικό αριθμό αμπελιών. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τότε ασθένειες όπως το ωίδιο που κατατρώει τα φυτά. Ομοίως, το 2020 είδε ασυνήθιστα πρώιμες συγκομιδές λόγω μιας ιστορικά ζεστής άνοιξης. «Αυτά τα φαινόμενα είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν», είπε ο Ollat.

Κατά μέσο όρο, η γαλλική συγκομιδή σταφυλιών γίνεται τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Και υπάρχουν πολλά που πρέπει να χαθούν τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά: οι εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών συνεισέφεραν 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη γαλλική οικονομία το 2021.

Επαναφέροντας ξεχασμένες ποικιλίες

Έτσι, η βιομηχανία κρασιού προσπαθεί να προσαρμοστεί. Τον Αύγουστο του 2021, καθόρισε μια εθνική στρατηγική για την προστασία των αμπελώνων.

«Πρέπει να βασιστούμε στην τεράστια ποικιλία ποικιλιών σταφυλιού», είπε ο Ollat. «Η Γαλλία έχει περίπου 400 ποικιλίες σταφυλιού, αλλά χρησιμοποιεί μόλις το ένα τρίτο από αυτές. Η συντριπτική πλειονότητα έχει ξεχαστεί – αφού κρίθηκε ανεπαρκώς επικερδής σε ένα ή το άλλο σημείο».

Μερικές από αυτές τις ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού θα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλά στις νέες καιρικές συνθήκες. «Μερικοί, ειδικά εκείνοι από ορεινά περιβάλλοντα, ωριμάζουν αργότερα και φαίνονται ιδιαίτερα ανεκτικοί στην ξηρασία», συνέχισε ο Ollat. «Θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντες».

Πηγή: France24

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις