Η μείωση της παραγωγής αποδίδεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στον καύσωνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας

Πτώση που θα αγγίξει το 50% αναμένεται για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Χαμηλές πτήσεις προβλέπονται και για τη συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Οι καλλιεργητές της Ανδαλουσίας, που σημειώνεται ότι είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, εκτιμούν ότι η απόδοση της συγκομιδής δεν θα ξεπεράσει του 600.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 49% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και 47,5% σε σχέση με την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση η οποία δημοσιοποίησε την επίσημη εκτίμηση της παραγωγής της, αυτή θα είναι η δεύτερη χειρότερη συγκομιδή από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία αλλά δεν θα φτάσει στα επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου 2013-2012, που τα επίπεδα της συγκομιδής ήταν τραγικά χαμηλά.

Η μείωση της παραγωγής αποδίδεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα στον καύσωνα του Μαΐου και στην έλλειψη βροχών που θα συνέλαβαν στην ωρίμανση του καρπού. “Η απόδοση θα μειωθεί κατά 50% φέτος, κυρίως λόγω των δύο ή τριών ημερών υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Μάιο”, δήλωσε ο Roberto Garcia Ruiz, ερευνητής γεωπόνος που ειδικεύεται στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις