Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 1,5 δισ.

Επιπλέον μέτρα στήριξης φαίνεται προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να στηριχθούν έμπρακτα οι αγρότες και οι μικρομεσαίες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ούτως ώστε να παραμείνουν φερέγγυοι, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια αγροδιατροφική αλυσίδα.

Η Κομισιόν πρότεινε, εφόσον εγκριθεί η πρότασή της από τα άλλα όργανα της ΕΕ, να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες – μέλη να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό το 5% των πόρων που τους αντιστοιχεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τα έτη 2021-2022.

Ποια τα ποσά της έκτακτης ενίσχυσης που προβλέπεται για τους αγρότες

Οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, θα μπορούν να λάβουν ποσά έως 15.000 και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα, με τις πληρωμές να καταβάλλονται έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Τι δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε: «Οι αγρότες, με τη στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, συνεχίζουν να αποδεικνύουν αδιάκοπα την αξία τους, παράγοντας τρόφιμα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μετά την πανδημία της COVID-19, πλήττονται τώρα σοβαρά από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για ορισμένους, το διακύβευμα είναι η επιβίωσή τους. Με το μέτρο αυτό, το τελευταίο μίας σειρά που ξεδιπλώθηκαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ, τους στηρίζουμε ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή των τροφίμων που χρειάζεται ο κόσμος, να ασχοληθούν με τη γη τους και να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους».

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις