Συνέπεια, της μείωσης της παραγωγής είναι η εκτόξευση των τιμών κατά 30%

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες πλήττουν τις καλλιέργειες βαμβακιού παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής βαμβακιού είναι ανησυχητική. Στην Ινδία, που είναι η κορυφαία παραγωγός βαμβακιού, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα παράσιτα μείωσαν δραματικά τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές, ενώ στην Κίνα, τις σοδειές πλήττει σφοδρό κύμα καύσωνα.

Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του εμπορεύματος, αλλά και στη Βραζιλία η ξηρασία ξεραίνει τους αγρούς μειώνοντας την απόδοση. Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει μείωση της τάξεως του 28%, ενώ αναμένεται ότι η παραγωγή θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη σεζόν 2009-2010, στέλνοντας τα αποθέματα σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα στη Βραζιλία, η ξηρασία εκεί έχει ήδη στεγνώσει περίπου 200.000 μετρικούς τόνους προσφοράς, σύμφωνα με την Abrapa, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους καλλιεργητές και η παραγωγή ανέρχεται μόλις στους 2,6 εκατομμύρια τόνους.

μείωση της παραγωγής βαμβακιού

pixabay

Συνέπεια, της μείωσης της παραγωγής είναι η εκτόξευση των τιμών κατά 30%. Σημειώνεται μάλιστα, ότι νωρίτερα φέτος, άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρούχων σε όλο τον κόσμο και απειλώντας να αυξήσουν το κόστος των πάντων, από τα μπλουζάκια, τις πάνες, το χαρτί και το χαρτόνι.

Η μείωση της παραγωγής βαμβακιού είναι μεγάλη τη στιγμή που η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Αντιστρόφως ανάλογα κυμαίνεται η συγκομιδή και με τις τιμές. Οι σοδειές μειώνονται ενώ οι τιμές αυξάνονται, τη στιγμή που η ξηρασία πλήττει τα χωράφια των μεγάλων προμηθευτών βαμβακιού.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Ο καύσωνας απειλεί το ελαιόλαδο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις