Μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κλάδοι έχουν τις περισσότερες κενές θέσεις, τι ειδικότητες ψάχνουν
Διαφορετική η εικόνα ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή
Το 35,2% των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων ενώ στον κλάδο της μεταποίησης, το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο 45% και σε εκείνον της παροχής υπηρεσιών, αντίστοιχα, το 38,5%.
Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρότι οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν συνήθως περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες καλύπτονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, εντούτοις φαίνεται πως υπάρχει και σε αυτές πρόβλημα να βρουν προσωπικό προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις εργασίας που προκύπτουν. Από τις μικρές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λείπουν μεσοσταθμικά περίπου δύο εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1%. Ακολουθούν οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9% και με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών ενώ ακολουθούν οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι γραφείου με 4,3%.
Τέλος, ανά γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (36,8%).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις