Οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σκιά του Ουκρανικού
Στόχος του υπουργού η αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στη διατροφική ασφάλεια της χώρας.
Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά θεμάτων που έχουν ανοίξει εντός συνόρων. Η διασφάλιση της αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών-χωρών εισαγωγών για πρώτες ύλες όπως είναι το σιτάρι -ώστε να υλοποιηθεί η σταδιακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία, χώρες από τις όποιες δεν γίνονται πλέον εισαγωγές- αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife, αναζητείται ταυτόχρονα ο τρόπος ενεργοποίησης του «διαύλου» εισαγωγής μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο όποιος είναι αδρανής και μη λειτουργικός από το 1997 με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά να έχει ήδη πραγματοποιήσει στα γραφεία της πλατείας Βάθης μία σειρά από συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της αλευροβιομηχανίας.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία-μία τις χώρες να διακόπτουν τις εξαγωγές με σκοπό να διατηρήσουν τα αποθέματά τους και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερικά κατανάλωση. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος όσον αφορά τον επισιτισμό της Ελλάδας τονίζοντας ότι στελέχη των συγκεκριμένων κλάδων τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
Επιτροπή επισιτιστικής ασφάλειας στο ΥΠΑΑΤ
Η εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας της χώρας θα αποτελέσει το έργο της επιτροπής που επανασυστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ πριν από λίγες ημέρες. Λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την επιτροπή, η οποία θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τρόπο υλοποίησής τους, το αργότερο σε μία εβδομάδα από τη σύγκλησή της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες χθες το απόγευμα έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση υπό την νέα σύνθεση της επιτροπής.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό τα «μέτωπα» στα οποία εστιάζει το υπουργείο και τα οποία έθεσε ως προτάσεις ο αρμόδιος υπουργός κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις εξαγωγές είναι:
– η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα
– η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
– η ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ Κοινής Οργάνωσης Αγορών και συγκεκριμένα των άρθρων 219-222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεαστούν οι εξαγωγές τους
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις