Οι μελλοντικές ανεμογεννήτριες θα μετατρέπονται σε… ζελεδάκια;
Μια πρωτότυπη μέθοδος ανακύκλωσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών θα ικανοποιεί τις λιγούρες μας
Το φθινοπωρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ξεκίνησε στο Σικάγο αυτή την εβδομάδα και μια από τις συνεδρίες του άρχισε με μια ερώτησε που προκάλεσε σύγχυση. «Τι κοινό έχουν όλοι οι νεροχύτες της κουζίνας, τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου, οι πάνες και τα ζελεδάκια;» ρώτησε η Emily Abbott, η Διευθύντρια Σχέσεων και ΜΜΕ της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Μπορεί να είναι δύσκολο να μαντέψεις την απάντηση όμως σύμφωνα με έναν καθηγητή του Μίτσιγκαν, είναι όλα προϊόντα που θα μπορούσαν τελικά να κατασκευαστούν από βιώσιμα πτερύγια ανεμογεννητριών.
Οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων, αλλά έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αν και το Bloomberg αναφέρει ότι «περίπου το 85% των εξαρτημάτων του στροβίλου» μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν, τα τεράστια πτερύγια από υαλοβάμβακα συχνά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
Επειδή η διάρκεια ζωής των λεπίδων μπορεί να είναι μικρότερη από άλλα κομμάτια της ανεμογεννήτριας, συχνά πρέπει να αντικατασταθούν πρώτα και όταν αφαιρεθούν οι λεπίδες, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ένα μέρος για να τις τοποθετήσετε. Εκεί έρχεται ο John Dorgan, Ph.D, καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών στο Μίσιγκαν. Ο Dorgan και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει ένα νέο υλικό που συνδυάζει ίνες γυαλιού με συνθετικά πολυμερή και πολυμερή που προέρχονται από φυτικά υλικά.
Η προκύπτουσα θερμοπλαστική ρητίνη είναι αρκετά ισχυρή για χρήση σε πτερύγια ανεμογεννητριών, αλλά, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες εκδόσεις από υαλοβάμβακα, μπορεί επίσης να διαλυθεί και να αναδιατυπωθεί για να δημιουργήσει ένα άλλο σετ πτερυγίων. σε συνδυασμό με άλλα υλικά για την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμα καταναλωτικών προϊόντων όπως πάγκοι κουζίνας, πίσω φώτα αυτοκινήτου ή ακόμα και πάνες. ή ακόμη και να καθαριστεί μέσω μιας διαδικασίας απόσταξης για να παραχθεί γαλακτικό κάλιο για τρόφιμα.
«Αυτό είναι κάτι που θα βρείτε στα ενεργειακά ποτά ή σε διάφορα είδη καραμέλας», είπε ο Dorgan την Τρίτη. «Έτσι κάναμε αυτό το επιπλέον βήμα και πήραμε το ανακτημένο υλικό που φτιάξαμε και το συμπεριλάβαμε ως συστατικό σε μερικές καραμέλες. Φτιάξαμε ζελεδάκια από αυτό».
«Είναι όλα μέρος του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πάμε από τη βιομάζα στο πεδίο σε ανθεκτικά πλαστικά υλικά και πίσω στα τρόφιμα».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις