Στο επίκεντρο το μέτρο που αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους στην πώληση τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει λάβει τουλάχιστον 1 σημαντική απόφαση, ίσως και η η πρώτη του σε ένα υπουργείο που πρέπει να βρει την λύση για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά: Την ακρίβεια.

Εξάλλου, όπως τόνισε και ο νέος υπουργός, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης, «ένας από τους δύο μεγάλους στόχους αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Με τους πολίτες, το καταναλωτικό κίνημα, τους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση υπηρεσιών και μηχανισμών που διαθέτει το κράτος θα κάνουμε τα πάντα για να πατάξουμε την αισχροκέρδεια και να απολαμβάνουν οι πολίτες αγαθά σε χαμηλές όσο το δυνατόν χαμηλές τιμές».

Η πρώτη μεγάλη απόφαση όμως που θα πρέπει  να λάβει ο Τ. Θεοδωρικάκος αφορά το μέτρο βάσει του οποίου προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα θα πρέπει να πωλούνται με μικτό περιθώριο κέρδους, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή την περίοδο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Ένα μέτρο, η ισχύ του οποίου λήγει στις 30 Ιουνίου.

Τι θέλουν σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες

Εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έκανε τον κύκλο του, καθώς βρίσκεται σε ισχύ για περίπου 4 χρόνια, και ήρθε η ώρα να καταργηθεί ενώ και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει πρόσφατα ότι «τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων είναι αντίστοιχα με παρεμβάσεις που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Foodlife.gr τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί το μέτρο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά. Το πρώτο έχει να κάνει με την κατάργηση του μέτρου, το δεύτερο, με την επέκταση για ακόμη 6 μήνες και το τρίτο σενάριο με την επέκταση για 6 μήνες αλλά με ορισμένες τροποποιήσεις.  Μένει να φανεί, τελικά ποιο από τα τα τρία σενάρια θα επικρατήσει, σε μια περίοδο όπου υπάρχει μεν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ωστόσο οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη αρκετά ακριβά για την αγορά βασικών αγαθών. Επίσης, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να αποφασίσει και για την επέκταση του “καλαθιού του νοικοκυριού” ακόμη 6 μήνες, ένα μέτρο που δεν θα καταργηθεί.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις