Παγκόσμιες τιμές τροφίμων: Ρεκόρ αυξήσεων σε κρέας και δημητριακά τον Μάιο
Σε ετήσια βάση, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 56,2%
Μικρή πτώση παρουσίασαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά το υψηλό ρεκόρ που είχαν φτάσει Μάρτιο. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, το κόστος των δημητριακών και του κρέατος αυξήθηκε.
FAO: Πώς διαμορφώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 158,3 τον Απρίλιο. Ο αριθμός Απριλίου είχε προηγουμένως τεθεί στο 158,5.
Παρά τη μηνιαία πτώση, ο δείκτης του Μαΐου εξακολουθούσε να είναι 22,8% υψηλότερος από πέρυσι, εν μέρει αυξημένος από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, ο FAO είπε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα μειωθεί τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, μειώνοντας τους 16 εκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 σε 2,784 δισεκατομμύρια τόνους.
Ενώ οι δείκτες τιμών των γαλακτοκομικών, της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, ο δείκτης του κρέατος ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών και ο δείκτης των δημητριακών ανέβηκε 2,2%, με το σιτάρι να σημειώνει άνοδο 5,6% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 56,2% Ο FAO είπε ότι οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν υψηλότερα λόγω της ανακοίνωσης της Ινδίας για απαγόρευση εξαγωγών, καθώς και για τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 3,5% από τον Απρίλιο, εν μέρει από την απόφαση της Ινδονησίας να άρει τη βραχύβια απαγόρευση εξαγωγών φοινικέλαιου. “Οι εξαγωγικοί περιορισμοί δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορούν να οδηγήσουν σε εκρήξεις τιμών και αυξημένη αστάθεια των τιμών. Η μείωση των τιμών των ελαιούχων σπόρων δείχνει πόσο σημαντικό είναι όταν αφαιρούνται και αφήνονται οι εξαγωγές να ρέουν ομαλά”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero Cullen.
Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε επίσης κατά 3,5% σε μηνιαία βάση, με τις τιμές της σκόνης γάλακτος να πέφτουν περισσότερο λόγω των αβεβαιοτήτων της αγοράς που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη καραντίνα COVID-19 στην Κίνα. Ο δείκτης κρέατος αυξήθηκε κατά 0,6% τον Μάιο, με σταθερές παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος και πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος να αντισταθμίζονται από την απότομη αύξηση των τιμών των πουλερικών.
Εκδίδοντας την πρώτη πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, ο FAO προέβλεψε μείωση για την παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και ρυζιού, ενώ η παραγωγή κριθαριού και σόργου αυξήθηκε. «Οι προβλέψεις βασίζονται στις συνθήκες των καλλιεργειών που βρίσκονται ήδη στο έδαφος και στις προθέσεις φύτευσης για εκείνες που δεν έχουν ακόμη σπαρθεί», δήλωσε ο FAO.
Η παγκόσμια χρήση των δημητριακών προβλεπόταν να μειωθεί το 2022/23 κατά 0,1% από τα επίπεδα του 2021/22, σε 2,788 δισεκατομμύρια τόνους — η πρώτη συρρίκνωση σε 20 χρόνια.
Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις