Άλμα στις τιμές των πρώτων υλών του πιάτου

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η τιμή της παέγια, του παραδοσιακού πιάτου των Ισπανών καθώς ανέβηκε σημαντικά το κόστος των συστατικών από τα οποία παρασκευάζεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Paella Index του Bloomberg, ο οποίος συνθέτει στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας,το κόστος των βασικών συστατικών που απαιτούνται για το μαγείρεμα του πιάτου αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 19,1% σε σχέση με πέρσι. Σημειώνεται δε, πως το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο του συνολικού πληθωρισμού της χώρας, ο οποίος ανέρχεται στο 6%.

«Πρωταθλητής» των αυξήσεων στο συγκεκριμένο πιάτο είναι το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 33,5%, οι τιμές σε όσπρια και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 23,6% ενώ του ρυζιού κατά 21,2%.

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ακόμη και μετά τη μείωση των φόρων στα βασικά βασικά είδη διατροφής από την κυβέρνηση της χώρας, όπως σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η πτώση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών λόγω των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, έχουν οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις