Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε έκρηξη αγγίζοντας το 70%

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Το 70% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο επιβεβαιώνοντας την δυσμενή κατάσταση της οικονομίας της χώρας και των πολιτών της. Αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 67% τον προηγούμενο μήνα, τελικά άγγιξε το 69,97% σημειώνοντας σημαντική άνοδο συγκριτικά με το 61,14%  που είχε σημειώσει τον Μάρτιο.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψε ο τομέας των μεταφορών, και ακολούθησε ο τομέας των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και των επίπλων και εξοπλισμού νοικοκυριών. Σε μηνιαία βάση οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 7,25% τον Απρίλιο μετά από την άνοδο κατά 5,46% τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Τιμών της Τουρκίας για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατέδειξαν αύξηση 70,3% σε ετήσια βάση για τον Μάρτιο.

Τουρκία: Έκρηξη των τιμών στην αγορά και σοβαρές ελλείψεις λόγω πολέμου

Η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα έχει γίνει αισθητή εδώ και μήνες στην αγορά. Σοκ προκαλεί η είδηση πως τα ζαχαροπλαστεία της χώρας έχουν φτάσει στο σημείο να πουλούν το παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό, τον μπακλαβά, χωρίς γέμιση! Συγκεκριμένα, ο άδειος μπακλαβάς πωλείται για περίπου 20 τουρκικές λίρες (1,29 ευρώ) το κιλό, ενώ ο μπακλαβάς με γέμιση φιστικιού και βούτυρο πωλείται προς 200 τουρκικές λίρες (12,90 ευρώ) το κιλό, ή δέκα φορές απ’ ό,τι  κοστίζει ο άδειος μπακλαβάς.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στην υπόλοιπη αγορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δραματική άνοδο των τιμών στα φρούτα, με τα κορόμηλα να έχουν γίνει απλησίαστα για τους Τούρκους καθώς το 1 κιλό έχει φτάσει τις 690-750 τούρκικες λίρες (43,81 – 47,62 ευρώ).

Για πολλές δεκαετίες, το ξινό κορόμηλο ήταν ένα προσιτό είδος διατροφής για την εργατική τάξη της Τουρκίας, ως ετήσια λιχουδιά καθώς είναι διαθέσιμος μόνο μία φορά το χρόνο, τον μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, με τον μηνιαίο κατώτατο μισθό ενός τούρκου πολίτη να ανέρχεται στα 273 ευρώ ο ξινός καρπός της άνοιξης έχει γίνει απλησίαστος για την πλειοψηφία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, καθώς η χώρα εισήγαγε μέχρι πρότινος το 70% του ηλιελαίου της από την Ρωσία και την Ουκρανία, η έναρξη του πολέμου έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά αλλά και ένα τρομοκρατημένο κύμα πολιτών προς στα ράφια των σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν προμήθειες για το επόμενο διάστημα.  Το ηλιέλαιο ήταν στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στην Τουρκία πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουρκικών Ενώσεων Τροφίμων. Το σιτάρι, το οποίο επίσης εισάγεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ήταν το κύριο εισαγωγικό προϊόν. Ο πόλεμος είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Τουρκία, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις