Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί σε αδιέξοδο τους αγρότες

Πρόθυμοι να αυξήσουν την καλλιέργεια του ηλίανθου δηλώνουν οι αγρότες στον Έβρο θέτοντας ωστόσο ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν την εξασφάλιση καλής τιμής για τον παραγωγό, που θα αποφέρει κέρδος, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτιναχτεί στα ύψη και ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Καλλιέργεια ηλίανθου στην Ελλάδα: Τι ζητούν οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, για να έχει αυτάρκεια η χώρα σε ηλιέλαιο θα πρέπει η παραγωγή να κυμανθεί στους 150.000 τόνους ηλιόσπορου, που θα αποφέρει περίπου 60.000 τόνους ηλιέλαιο.

Σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα και αν δεν γίνουν καθόλου εισαγωγές.

Πάντως, αυτή την περίοδο οι αγρότες σπέρνουν, ενώ ο θερισμός θα γίνει στις αρχές του Αυγούστου. Όμως, από τις αρχές του Ιουνίου, θα έχει διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών σε λιπάσματα, πετρέλαιο και ρεύμα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς.

Γιατί μειώνεται η καλλιέργεια ηλίανθου ενώ οι ανάγκες για ηλιέλαιο αυξάνονται

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις