Μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας - Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Δεσπόζουσα θέση κατέχει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο πρωτογενής τομέας, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο κλάδο υπάρχει μία τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, που πρέπει να «ξεκλειδωθεί». Ο στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι διττός: να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, αλλά και να εκσυγχρονιστεί με γνώμονα την αύξηση της αξίας του τελικού προϊόντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Η δέσμη φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση της συνεργασίας επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και την ενθάρρυνση της συμβολαιακής γεωργίας εκτιμάται ότι θα φέρει στον αγροδιατροφικό τομέα επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό των δράσεων είναι ότι οι αιτήσεις για ένταξη θα αξιολογούνται άμεσα και, εφόσον η γνωμοδοτική επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», θα αρχίσουν να υλοποιούνται με χρονικό ορίζοντα αυστηρά τους 18 μήνες, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι «σταθμοί»

Η «πρεμιέρα» για το Ταμείο Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον αγροδιατροφικό τομέα έγινε στις 16 Μαΐου, ημέρα που ξεκίνησαν και επίσημα οι αιτήσεις για επενδύσεις στην «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων». Χθες, 23 Μαΐου ενεργοποιήθηκαν τα Σχέδια Βελτίωσης, επτά ημέρες μετά ο πράσινος αγροτουρισμός, στις 6 Ιουνίου θα ανοίξει το πρόγραμμα για τη γενετική βελτίωση ζώων, ενώ η προθεσμία για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ξεκινά στις 28 Ιουνίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στη Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, www.gov.gr.

Ειδικότερα, η πρώτη κατηγορία αφορά τον μετασχηματισμό στον γεωργικό τομέα, ύψους 510 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει την προώθηση πέντε προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας. Βασικό κριτήριο των επενδύσεων είναι να απευθύνονται σε συλλογικά σχήματα και επιχειρήσεις του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα, με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία, ενώ ο πυλώνας αυτός αποτελεί και το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του Ταμείου για τη γεωργία. Κύριο αντικείμενο των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να είναι η καινοτομία, η οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, ο πράσινος αγροτουρισμός, η αναδιάρθρωση καλλιεργειών και η γενετική βελτίωση των ζώων. Οι επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, αλλά και στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αναλυτικότερα, τα προγράμματα είναι τα εξής:

–          Στη δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προιόντων» επιδοτούνται με 181,5 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) επενδύσεις συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση είναι το 40% των αγροτικών προϊόντων που επεξεργάζονται να προέρχονται από συμβολαιακή γεωργία. Το ύψος της επιδότησης θα φτάνει έως και 45%. Από το πρόγραμμα επιδοτούνται μια σειρά επενδύσεων, από την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, τα logistics, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.

–          Το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», ύψους 98,1 εκατ. ευρώ, είναι ουσιαστικά η δράση των Σχεδίων Βελτίωσης. Σε αυτό μπορούν να ενταχθούν συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία σε ποσοστό 40%. Το ύψος της επιδότησης φτάνει έως το 50% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έως το 40% για τις μεγάλες που μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια.

–          Ο «πράσινος αγρο-τουρισμός», ύψους 49 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά συνδέει τον αγροτουρισμό με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση. Στη δράση μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το ύψος της επιδότησης φτάνει έως και το 55% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις μεγάλες έως το 40%.

–          Η δράση «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών («Cultivation restructuring»), προϋπολογισμού 166,7 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών. Το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται στο 40% για την Αττική και στο 50% για την υπόλοιπη χώρα, εκτός από τα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης και Εύβοιας), όπου αυξάνεται στο 75%. Στο πλαίσιο της δράσης, επιδοτούνται η εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας, η προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων κ.α.

–          Το πρόγραμμα «Γενετική βελτίωση ζώων», προϋπολογισμού 14,7 εκατ. ευρώ, αφορά την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου και την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, διεπαγγελματικές οργανώσεις κ.α.

Διαβάστε επίσης: 

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές του κρέατος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις