Μειώσεις παρατηρούνται σε αραβόσιτο και σιτάρι

Αντιστροφή των συνθηκών και των καταναλωτικών συνηθειών φαίνεται ότι επέφερε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.Το Διεθνές Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) εκτιμά ότι στην Ουκρανία (λόγω πολέμου) στις ΗΠΑ και την ΕΕ (λόγω καιρικών συνθηκών), η παραγωγή αραβόσιτου θα μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, κριθαριού και βρώμης φαίνεται ότι θα είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, θα διατηρηθεί στους 2.256 εκατ. τόνους, καθώς η μείωση στην παραγωγή αραβόσιτου εξισορροπείται από μια αύξηση παραγωγής κριθαριού.

Τα αποθέματα σιτηρών, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, ενώ μειωμένη φαίνεται πως θα είναι και η παγκόσμια παραγωγή. Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών συρρικνώνενται κατά 4% ετησίως, στους 408 εκατ. Τόνους. Ειδικότερα έχουμε μείωση του αραβοσίτου (-8 εκατ.), του σιταριού (-4 εκατ.) και του σόργου (-3 εκατ.).

Σημειώνεται ότι ενώ η γενικότερη παραγωγή δημητριακών έχει μειωθεί, ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η παραγωγή σόγιας. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προσδιορίζεται σε 386 εκατομμύρια τόνους, 9% υψηλότερη από την περσινή παραγωγή, σύμφωνα με την IGC, με τα αποθέματα σόγιας, να παρουσιάζουν επίσης αύξηση της τάξεως του 17%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις