Σκληρό παζάρι ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους
Τι λέει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Διάσταση απόψεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κτηνοτρόφων και κρεοπωλών για την τελική τιμή του οβελία προκαλώντας διαταραχή στη σχέση τους. Οι παραγωγοί δηλώνουν αμετακίνητοι στη τιμή των 8 ευρώ και κάνουν λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας εφόσον η λιανική τιμή ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. «Αυτές τις μέρες σφάζουμε τα αρνιά με τιμή κοντά στα 7,5 με 8 ευρώ και τα κατσίκια στα 8 ευρώ. Τρία ευρώ είναι τα έξοδα, με 11-11,50 ευρώ μπορεί να το φάει ο καταναλωτής. Από εκεί και πέρα είναι αισχροκέρδεια. Εάν δεν υπάρξουν άλλοι μεσάζοντες, είναι πολύ καλή τιμή» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.
Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν αρνί και κατσίκι φέτος σε τιμή κάτω του κόστους της παραγωγής τους, δηλαδή, κάτω από 8 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι η έρευνα αγοράς στο καταναλωτικό κοινό τους έδειξε ότι κανείς δεν προτίθεται να αγοράσει σε τιμή άνω των 13 με 14 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν αρνί από τον παραγωγό κάτω από 7,5 ευρώ το κιλό.
Εάν μάλιστα μεσολαβήσουν και άλλοι μεσάζοντες, τότε η τιμή μπορεί να ανέβει ακόμη παραπάνω, αφού ο κάθε κρίκος προσθέτει και το δικό του κέρδος. Μάλιστα, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να κληθούν να πληρώσουν στη λιανική ακόμη και 15 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι πέρσι η λιανική τιμή ήταν στα 13,5 ευρώ το κιλό και πρόπερσι μόλις 9,5 ευρώ το κιλό.
Πάντως κοινή θέση των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών αποτελεί, ότι οι ανατιμήσεις που σημειώνονται σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών φέτος, καθιστά πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά, το να λύσουν την εξίσωση και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Σε κάθε περίπτωση η τιμή για τον φετινό οβελία αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή των Βαΐων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις