Στα ύψη οι τιμές σε ψωμί και λάδι
Τι λένε στο FoodLife στελέχη των κλάδων για τις μεγάλες ανατιμήσεις βασικών αγαθών.
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια φαίνεται να ναρκοθετούν βασικούς κλάδους των τροφίμων ενώ σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου επιδίδονται μέρα με τη μέρα οι τιμές των προϊόντων. Σημαντική είναι η αύξηση στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας με τους επαγγελματίες να δηλώνουν αρκετά προβληματισμένοι, αφού η αύξηση του κόστους για την αγορά των πρώτων υλών έχει σχεδόν διπλασιαστεί ενώ από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε σε όλα τα προϊόντα άρτου. Αυτό που είναι ανεξέλεγκτο είναι η τιμή του αλευριού η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις και το επόμενο διάστημα. Σημαντική αύξηση στο κόστος έχουμε και στην ενέργεια της τάξεως του 300% με τους συναδέλφους να βρίσκονται στα κάγκελα. Τα προϊόντα άρτου παρουσιάζουν αύξηση περίπου 10% από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα. Η λύση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%» δηλώνει στο FoodLife, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.
Κακοκαιρία και ακρίβεια αναστατώνουν τους ελαιοπαραγωγούς
Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων μέσα στον Φλεβάρη. Μεταξύ των προϊόντων που θα επηρεαστούν είναι και το ελαιόλαδο με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 10% έως 15%. Ωστόσο, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, σε περιοχές όπως η Μεσσηνία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, μπορεί οι παραγωγοί να κατάφεραν να πάρουν μία καλή τιμή αλλά το αυξημένο κόστος παραγωγής έκανε το εισόδημά τους να εξανεμιστεί. «Η φετινή ελαιοκομική περίοδος επιφύλασσε για τον νομό Μεσσηνίας μία δυσάρεστη έκπληξη. Έχουμε ένα ιστορικό χαμηλό, όσον αφορά την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών. Ο νόμος μας, ο οποίος παραδοσιακά έβγαζε περίπου 70 χιλ. τόνους, φέτος θα κυμανθεί στους 30 χιλ. τόνους. Βέβαια, η τιμή του παραγωγού είδε μία αύξηση κοντά στα 3,5 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε και αύξηση στη τιμή του καταναλωτή. Ωστόσο αυτή η αύξηση δεν επαρκεί για να μπορέσει να απορροφήσει το πρόβλημα της παραγωγής και των τεράστιων αυξήσεων που υπάρχουν» περιγράφει στο FoodLife, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις