Αυξήσεις σε ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια, κεράσια και φράουλες

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στις τελικές τιμές των οπωροκηπευτικών, με τις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά συγκριτικά με την περσινή χρονιά να επιβαρύνουν σημαντικά το «καλάθι της νοικοκυράς». Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για τις χονδρικές τιμές των οπωροκηπευτικών, αυξήσεις σε σχέση με το 2021 σημειώνουν τα χορταρικά, μυρωδικά και αρωματικά, δηλαδή ο άνηθος, ο μαϊντανός και τα βλήτα που πωλούνται 1,50 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρυσι που πωλούνταν κατά 0,85 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και οι μελιτζάνες φλάσκες, οι οποίες πωλούνταν κατά 0,70 ευρώ ενώ η επικρατούσα τιμή σήμερα είναι στο 1 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 40%, ενώ οι ντομάτες πέρυσι κυμαίνονταν στα 0,60 ευρώ και η τωρινή επικρατούσα τιμή είναι στα 0,80 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση που αγγίζει το 30%.

Πιο ακριβά πωλούνται τα φασολάκια, με τα τσαουλιά να κυμαίνονται στα 2 ευρώ, από 1,80 ευρώ πέρυσι και τα μπαρμπούνια στα 2 ευρώ, από 1,30 ευρώ πέρυσι. Στα καρότα η επικρατούσα τιμή είναι στα 0,50 ευρώ, από 0,40 ευρώ την περασμένη χρονιά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια πωλούνται πλέον έναντι 0,80 ευρώ, από 0,70 ευρώ τέτοια εποχή πέρυσι, ενώ τα ξερά κρεμμύδια νέας σοδειάς έχουν αυξηθεί στα 0,70 ευρώ, από 0,53 ευρώ που πωλούνται την περασμένη χρονιά. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για τις χονδρικές τιμές της αγοράς, αρά στο ράφι οι καταναλωτές συναντούν τουλάχιστον διπλάσιες τιμές, αναλόγως βέβαια και από πού κάνουν τις αγορές τους» σημειώνουν στελέχη της αγοράς στο FoodLife.

Στα ύψη τα φρούτα

Ανεβασμένες εμφανίζονται οι τιμές και στα φρούτα. Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΟΚΑΑ, τα πρώιμα βερίκοκα πωλούνται 2,30 ευρώ έναντι 2 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ για τα πορτοκάλια (βαλέντσια) η επικρατούσα τιμή είναι στα 0,50 ευρώ από 0,45 ευρώ την περασμένη χρονιά. Οι, δε, φράουλες σημειώνουν αύξηση που ξεπερνά το 30%, δηλαδή πωλούνται από 1,20 την περσινή χρονιά στο 1,50 ευρώ φέτος, αλλά και τα καρπούζια έχουν πάρει την ανιούσα, ξεπερνώντας το 30%, καθώς πωλούνται κατά 0,60 ευρώ από 0,45 πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαιτέρως έντονο τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με τους παραγωγούς της χώρας είναι ότι η τιμή από το χωράφι έως το ράφι των καταστημάτων διαφέρει σημαντικά, με τους εμπόρους των λαϊκών αγορών να απαντούν από την πλευρά τους ότι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, κάνοντας λόγο για τιμές που έχουν στις λαϊκές αγορές συγκριτικά με τις υπεραγορές που διαφέρουν μέχρι και 30%.

Διαβάστε επίσης: 

Σφοδρές ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά σε σχέση με πέρυσι

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις