Τα αιτήματα των εκπροσώπων της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA»

Το ύψος των έμμεσων φόρων αλλά και το ενεργειακό κόστος, κατά την τρέχουσα περίοδο,  υπογράμμισαν ως επιβαρυντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη των κλάδων της εστίασης και της φιλοξενίας οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής συνάντησης.  Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη, το κράτος να ενισχύει μέσα από τις πολιτικές του τη νόμιμη, διαφανή επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η Συμμαχία «Στηρίζω HORECA» συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και απαρτίζεται από από 7 φορείς:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων,  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων, Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών , Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, Ένωση Bartenders Ελλάδος και Athens Bar Show.

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) συνεισφέρουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε  1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Για ακόμη μια φορά, όπως επισημάνθηκε, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε πως είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων. «Η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν. Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα. Ενώνουμε δυνάμεις ως μια νέα συλλογικότητα, με χαρακτηριστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέσα από τη συμμαχία, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου μας»

Υπογράμμισε πως η «μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας».

Εστίαση

«Το 2023 η εστίαση θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών» εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Δαβερώνης.

Όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, το 2021, 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα μας ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν. Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την Πολιτεία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου επεσήμανε πως «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας, θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο. Συνεχίζουμε όλοι  μαζί, για να μπορέσουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις».

Αλκοολούχα ποτά

Στον κλαδο των αλκοολούχων ποτών η Γενική Διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου, σημειώσε ότι ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε. διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων εστίασης και Φιλοξενίας. Σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη».

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Τέλος, αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, δήλωσε σχετικά: «Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις