Στροφή των Ευρωπαίων στα βιολογικά τρόφιμα
Η Ένωση παραμένει ο κύριος εισαγωγέας βιολογικών αγροτικών προϊόντων
Αυξημένη αποδεικνύεται η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, άνοδο παρουσίασαν οι εισαγωγές βιολογικών τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κατά 2,8% παρουσίασαν το 2021 οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων, που μεταφράζεται σε 2,79 εκατ. τόνους.
Η Ένωση παραμένει ο κύριος εισαγωγέας βιολογικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως ανεπεξέργαστων. Μεταξύ των προϊόντων περιλαμβάνονται φρούτα, δημητριακά, καφές, λαχανικά, κακάο, κρέας και ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές βιολογικών φρούτων αυξήθηκαν κατά 10,2% και οι εισαγωγές βιολογικού μελιού κατά 7.9%. Το 2021 εισήχθησαν στην Ευρώπη πάνω από 186.000 τόνοι ελαιολάδου εκ των οποίων οι 45.000 ήταν οργανικό λάδι, προερχόμενο σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από την Τυνησία.
Εισαγωγές βιολογικών τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιοι είναι οι κυριότεροι εισαγωγείς
Το 33% των συνολικά εισαγόμενων βιολογικών προϊόντων της ΕΕ, δηλαδή 945.000 τόνοι, φτάνουν στην Ολλανδία ενώ το 20%, δηλαδή 517.000 τόνοι στη Γερμανία. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία. Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χώρες παρουσίασαν σχετική μείωση στις εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων.
Τα βιολογικά προϊόντα, με κυρίαρχα τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, έχουν βασική θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στο τραπέζι των Ευρωπαίων. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ακρίβειας και του ολοένα αυξανόμενου πληθωρισμού, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές των συγκεκριμένων τροφίμων, τα οποία εξαιτίας της υψηλότερης ποιότητας είναι και πιο ακριβά. Το κόστος της παραγωγής αυξήθηκε και κατ’ επέκταση οι τιμές των βιολογικών προϊόντων, οπότε ο χρόνος θα δείξει αν θα παραμείνουν ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης: Έκθεση Κομισιόν: Σταθερές οι γεωργικές αγορές παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις