Όσα ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

Από την τουριστική σεζόν 2025, θα επιβάλλεται το τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια,  σύμφωνα με όσα επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε, θα είναι αυξημένο για προορισμούς που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής, δηλαδή για Σαντορίνη και  Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.Σ

Συγκεκριμένα, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουζιέρας που θα αποβιβάζεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Την ίδια στιγμή για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ορίζεται στα 5 ευρώ για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 40% μειωμένο τους μήνες Απρίλιο έως Μάιο και 80% μειωμένο από τον μήνα Νοέμβριο και Μάρτιο. Συνολικά το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο για το τέλος Ανθεκτικότητας, η αύξηση αφορά στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, αναλογικά για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η αύξηση για ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων είναι 0,5 ευρώ και διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ στα 2 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Από 1,5 ευρώ πάει στα 2 ευρώ πάντα την ημέρα. Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ισχύσουν τα εξής:

Για τα ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Επιπλέον, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις