Πώς τα ειδικά χρηματιστήρια εμπορευμάτων καθορίζουν τις παγκόσμιες τιμές σιταριού

Οι τιμές σιταριού στην παγκόσμια αγορά κυμαίνονταν γύρω στα 200 ευρώ ο τόνος για πολλά χρόνια. Αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό έχει αλλάξει ριζικά. Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της έχει προκαλέσει εκτόξευση της τιμής του εμπορεύματος στα 400 ευρώ ανά τόνο — διπλασιασμός που προκάλεσε σοκ, ειδικά για τις φτωχότερες χώρες των οποίων οι πολίτες ξοδεύουν σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

Από μια συνολική παγκόσμια συγκομιδή σιταριού 785 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, μόνο το ένα τέταρτο περίπου καταλήγει να πωλείται ως εμπόρευμα στην παγκόσμια αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού καταναλώνεται ως μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων στις χώρες όπου παράγεται. Η ποιότητα και οι τιμές μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με την περιοχή ανάπτυξης.

Παγκόσμιες τιμές σιταριού: Πώς καθορίζονται από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων

Αν και είναι συνήθως τοπικό προϊόν, η τιμή του σιταριού αποφασίζεται σε εξειδικευμένες παγκόσμιες πλατφόρμες συναλλαγών, τα λεγόμενα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

«Υπάρχουν δύο παγκοσμίως σημαντικές αγορές παραγώγων για το σιτάρι στον κόσμο — το Chicago Board of Trade, το CBOT και το Euronext στο Παρίσι», δήλωσε ο Wolfgang Sabel από την Kaack Terminhandel, έναν πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Cloppenburg για διαπραγμάτευση γεωργικών εμπορευμάτων.

“Αυτά τα χρηματιστήρια θέτουν παγκόσμια σημεία αναφοράς για τις τιμές υπό τη ρυθμιστική αρχή του κράτους με τη βοήθεια τυποποιημένων κανόνων και κανονισμών. Μόνο η προσφορά και η ζήτηση καθορίζουν τις τιμές”, είπε στη DW.

Τυποποιημένη μέτρηση σημαίνει ότι η ποσότητα και η ποιότητα ενός εμπορεύματος ρυθμίζονται αυστηρά. Το σιτάρι μπορεί να επισημανθεί, για παράδειγμα, ως 50 τόνοι σιταριού ψωμιού που καλλιεργούνται στην ΕΕ, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 11% και μέγιστη υγρασία 15%. Αυτή η τυποποίηση καθιστά δυνατή την εμπορία σίτου σε όλο τον κόσμο.

Για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καλλιεργητές σιταριού, οι τιμές που ορίζονται στα χρηματιστήρια γενικά χρησιμεύουν ως τιμές χονδρικής που καθοδηγούν τον καθορισμό των τιμών για τα κατάντη προϊόντα σίτου, δήλωσε ο Sabel. Αλλά οι τιμές του σιταριού με βάση την παγκόσμια αγορά και τις τοπικές τιμές μπορεί επίσης να διαφέρουν, πρόσθεσε.

«Στο ξεκίνημα του πολέμου είδαμε την τιμή ανά τόνο σιταριού να εκτοξεύεται στα 425 δολάρια. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ό,τι περιορίστηκε ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα ενός αγαθού. Η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς χωρίς το σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες».

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Αγροτών αναμένει ότι οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν υψηλές, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της έλλειψης λιπασμάτων και ανταλλακτικών για γεωργικά μηχανήματα. Ο χρηματιστής Βόλφγκανγκ Ζάμπελ έχει παρόμοια άποψη και θεωρεί δεδομένο ότι το σιτάρι θα παραμείνει ακριβό τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle (DW)

Διαβάστε επίσης: 

Έκκληση ΟΗΕ: Οι χώρες να μην περιορίζουν τις εξαγωγές τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις