Στόχος είναι οι καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική και προς την σωστή κατεύθυνση παρέμβαση, για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που θα βελτιώσει τη διατροφική συμπεριφορά των καταναλωτών, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο μοντέλο σήμανσης προϊόντων έχει στόχο να κάνουν οι αγορές υγιεινές και στοχευμένες αγορές τροφίμων.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, χαιρετίζει την κινητοποίηση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης πέντε χωρών μελών της Ε.Ε, Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, για την υιοθέτηση διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, εναρμονισμένη με το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε τροφίμου. Το Β.Ε.Α ως συντονιστής επικεφαλής φορέας, της «Πρωτοβουλίας», με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του τα τελευταία δυο χρόνια, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων της «Πρωτοβουλίας».

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κ.λπ.).

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που προστατεύει από τη μία τους καταναλωτές, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έχει επισημάνει πολλάκις το Β.Ε.Α, μέσω της «Πρωτοβουλίας» των παραγωγικών φορέων, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση δίκαιου συστήματος αξιολόγησης των διατροφικών προϊόντων και η ταυτόχρονη πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε με ικανοποίηση, ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α  Ιωάννης Μάνος.

Μετά την συνεργασία της Ελλάδας με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνονται οι βασικές αρχές που έχει αναπτύξει η εθνική «Πρωτοβουλία» δεκάδων φορέων, που συντονίζει το Β.Ε.Α., δηλαδή:

  • Η αναγκαιότητα για διατροφική εκπαίδευση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, προσαρμοσμένες στις προσωπικές τους ανάγκες και συνθήκες
  • Η εξέταση κάθε τροφίμου ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής
  • Ο σεβασμός στη διατροφική κουλτούρα και στις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους μέλους, με την αποφυγή διακρίσεων εις βάρος των παραδοσιακών τροφίμων, τα οποία διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα.

Το Β.Ε.Α. και η «Πρωτοβουλία» θεωρούν, ότι μέσα από την διακρατική συνεργασία και την ευαισθητοποίηση των χωρών (Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας και Ρουμανίας), θα εξευρεθεί τελικά, το καταλληλότερο μοντέλο, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει την ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές και κυρίως, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις παραγωγικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής.

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η «Πρωτοβουλία», παραμένουν από την πρώτη στιγμή, στη διάθεση του αρμόδιου Υπουργού, κου Γεωργαντά, ώστε να υποστηρίξουμε με όσα μέσα και τεχνογνωσία διαθέτουμε, τη σημαντική αυτή εθνική προσπάθεια και να ενημερώνουμε κατάλληλα, τους Έλληνες καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις