Χαρούπι: Επιστρέφει δυναμικά η καλλιέργεια χαρουπιού
![Χαρούπι: Επιστρέφει δυναμικά η καλλιέργεια χαρουπιού](https://www.foodlife.gr/wp-content/uploads/2022/09/xaroupi-1200x801.jpg)
Τιμές ρεκόρ «χτυπά» η τιμή για τους Έλληνες παραγωγούς. Τι δηλώνει στο FoodLife ο Κώστας Καράτζης. παραγωγός από το Ηράκλειο Κρήτης
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Η ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών για τον «μαύρο χρυσό» σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στα ελληνικά χωράφια. Το παραδοσιακό superfood, το χαρούπι, που κατέχει πλέον ηγετική θέση στη σύγχρονη αγροδιατροφή επανέρχεται δυναμικά ως καλλιέργεια -ειδικά στα χωράφια της Κρήτης- με την τιμή του παραγωγού να αγγίζει πλέον το 1,50 ευρώ το κιλό, όταν πριν από λίγα χρόνια δεν άγγιζε ούτε τα 0,50 λεπτά το κιλό.
Η «αδικημένη» χαρουπιά, όπως αναφέρουν παραγωγοί της Κρήτης εγκαταλείφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών της, με το ελάχιστο χαρούπι που καλλιεργούνταν επί ελληνικού εδάφους να κατευθύνεται ως τροφή για τα ζώα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το χαρούπι έχει διεισδύσει σημαντικά στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, καθώς τόσο το ίδιο όσο και τα παράγωγά του θεωρούνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
«Οι επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τις διατροφικές αξίες του χαρουπιού τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα διαμορφώνουν νέες συνθήκες και για τους Έλληνες παραγωγούς. Το χαρούπι περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σημαντικά μεταλλικά στοιχεία και πάρα πολλές βιταμίνες. Θεωρείται λοιπόν η απόλυτη υπερτροφή. Η ζήτηση είναι τεράστια τόσο από τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία όσο και από τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης» δηλώνει στο FoodLife, ο επί χρόνια παραγωγός χαρουπιού από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου, Κώστας Καράτζης. Έλλειψη εργατών γης Να σημειωθεί ότι, η καλλιέργεια χαρουπιάς ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Κρήτη. Σε περιόδους κατοχής, χιλιάδες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν από την συγκομιδή και την κατανάλωση άγριων χαρουπιών. Τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα είδη, αλλά τη δεκαετία του ’70 η αξιοποίηση των χαρουπιών περιορίστηκε με τους παραγωγούς να το αντικαθιστούν με άλλα είδη που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Τελευταία, η καλλιέργεια επανέρχεται ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου πρόκειται για μια καλλιέργεια χωρίς πολλές απαιτήσεις τονίζοντας όμως ότι τα σημαντικότερα προβλήματα τους επικεντρώνονται στην έλλειψη εργατών γης και στο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί από την Πολιτεία για το ελληνικό χαρούπι και την καλλιέργεια της χαρουπιάς. «Το χαρούπι έπρεπε να εξυμνείτε και τα τιμάτε. Είναι ένα προϊόν με τεράστια πολιτισμική αξία. Η καλλιέργεια, ωστόσο για να γίνει παραγωγική θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αξιοποιηθεί ο καρπός της προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θα πρέπει να γίνει επιλογή από τους παραγωγούς και για συγκεκριμένες ποικιλίες. Αυτό λοιπόν που υλοποιείται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, είναι η πρόταση μας μέσω της κοινότητας χαρουπιάς που έχουμε δημιουργήσει. Να γίνει δηλαδή η καταγραφή των δέντρων και η αναγνώριση και η καταγραφή των ποικιλιών. Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Τώρα ξεκινάει η διαδικασία. Φανταστείτε πόσο απαξιώθηκε αυτό το δέντρο που είναι τόσο χαρισματικό τα προηγούμενα έτη» καταλήγει ο Κ. Καράτζης.
«Χαρτογράφηση» της ελληνικής χαρουπιάς
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις