ΥΠΑΑΤ: Προϋπολογισμός 135 εκατ. για το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας & ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Σε 135 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων.
Στόχος της παρέμβασης, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είναι η «αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με περιβαλλοντική καινοτομία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που χρήζουν πρόσθετης στήριξης, με ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 75%, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνική συνοχή».
«Η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί καθοριστικό κριτήριο, προάγοντας την ανάπτυξη και την ευημερία σε κάθε γωνιά της χώρας. Στηρίζουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της παραγωγής, επενδύοντας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.
Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι νομικά πρόσωπα (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. Ι.Κ.Ε.), ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ανώνυμες εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
– Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
– Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
– Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται, ότι η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Α.Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
Στα μικρά νησιά του Αιγαίου η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 75% και αφορά όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης.
Στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και στις ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΑΜ), δηλαδή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και στον Δήμο Οιχαλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 65%.
Στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, πλην των ανωτέρω τεσσάρων δήμων, και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%.
Στην Περιφέρεια Αττικής, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 40%.
Οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που ενισχύονται ανήκουν στους κλάδους: Κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, αναπήνιση κουκουλιών, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά, οίνος, ξύδι, άνθη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις