Στο FoodLife μιλά ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Έως και 600 αρνιά πουλήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε τοπικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης με τη ζήτηση να είναι ολοένα και μεγαλύτερη ενόψει του Πάσχα και υπό τον φόβο των ελλείψεων εμπορευμάτων αλλά και του υψηλού κόστους. Ήδη οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά του κρέατος είναι ορατές στη τσέπη των καταναλωτών με τις σημερινές τιμές να διαμορφώνονται ως εξής: το αρνί πωλείται κατά 14 με 16 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ το χοιρινό πωλείται περί τα 4,5 ευρώ το κιλό. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν, λοιπόν, ότι φέτος τα νοικοκυριά θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι. «Οι αυξήσεις που καταγράφονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα σε είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, αλλά και στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπαρασύρει και τη τιμή στο κρέας. Σήμερα, η τιμή του παραγωγού στο αρνί είναι περίπου στα 8,5 ευρώ το κιλό» δηλώνει στο FoodLife ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος.

«Στοκάρουν» αρνί

Η ζήτηση φαίνεται να έχει ήδη ενεργοποιηθεί για το ελληνικό Πάσχα, με τους καταναλωτές που παραδοσιακά αγόραζαν το αρνί τους το τελευταίο δεκαήμερο πριν την Κυριακή του Πάσχα, φέτος να έχουν ήδη κάνει τις αγορές τους υπό τον φόβο των ελλείψεων. «Σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει κατάστημα που έχει δώσει έως και 600 αρνιά το τελευταίο 24ωρο. Οι καταναλωτές προμηθεύονται τώρα το πασχαλινό αρνί, το βάζουν στον καταψύκτη και μόλις ξεκινήσει η μεγάλη εβδομάδα τα αρνιά θα μείνουν στο ράφι» εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

Ζητούν πλαφόν οι κρεοπώλες

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητά από την κυβέρνηση να μπει μέγιστη τιμή εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα. «Οι ανατιμήσεις έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κρεοπωλών. Για αυτό τον λόγο αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και του χώρου του κρέατος γενικότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της, η ΠΟΚΚ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις