ΕΟΣ Σάμου: Η παραγωγή ξεπέρασε τους 5.000 τόνους
Πώς κινήθηκε η φετινή σοδειά
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΕΟΣ) Σάμου σχετικά με την φετινή σοδειά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Πρόκειται για δυνατή και ποιοτική χρονιά μιας και οι οίνοι που παράγονται είναι άκρως αρωματικοί με πολύ καλές οξύτητες και μεγάλες προοπτικής παλαίωσης». Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παραγωγή ξεπέρασε οριακά τους 5.000 τόνους σταφυλιών, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή όμως, όπως τονίζει θεωρείται φυσιολογική αφού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο οι αμπελώνες είχαν υπερπαραγωγή και με δεδομένο ότι οι αμπελώνες του νησιού δεν αρδεύονται. «Οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου υπήρξαν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, να είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμανση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή» περιγράφουν τα στελέχη του.
Ο τρυγητός ξεκίνησε στη Σάμο στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.
Η εκτιμώμενη εικόνα για τους λευκούς ξηρούς οίνους που παράγονται από την εσοδεία 2022 είναι πως έχουμε οίνους πολύ αρωματικούς με βελτιωμένη οξύτητα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και λίγο πιο αυξημένο αλκοολικό τίτλο, καθώς τα σταφύλια είχαν εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Όσον αφορά στους λευκούς γλυκείς οίνους, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Η αυξημένη οξύτητα θα βοηθήσει πολύ ώστε να απολαύσουμε οίνους περισσότερο αρωματικούς και ισορροπημένους. Για τους ερυθρούς και ροζέ, η εσοδεία είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή. Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν ομαλή και οι οίνοι που παράγονται διαθέτουν ισορροπημένη γεύση και χρώμα ικανοποιητικό.
Διαβάστε επίσης: Κτήμα Βασιλάκη: Από το Λασίθι «κερνά» το ελαιόλαδό του σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις