Από πού προήλθε το «στην υγειά σου»;

Μέσα σε κάθε μπουκάλι κρασί κρύβεται η ιστορία αλλά και η επιστήμη. Μπορεί όλοι να αγαπάμε το καλό κρασί και να το επιλέγουμε σε ξεχωριστές στιγμές αλλά και στην καθημερινότητά μας, όμως λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές του. Ωστόσο, όσο λάτρης του οίνου κι αν είσαι σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες από τις παρακάτω “μικρές αλήθειες” για το κρασί που θα σου έχουν ξεφύγει.

Κρασί: Εσύ πόσο καλά γνωρίζεις το αγαπημένο ποτό;

1) Το κόκκινο κρασί έχει θετικά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τις πιθανότητές για εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου κρασί ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

2) Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που φοβούνται το κρασί. Ονομάζεται «οινοφοβία».

3) Πώς κρατάς ένα ποτήρι κρασί; Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Τα ποτήρια του κρασιού πρέπει να κρατούνται από το στέλεχος, ώστε το χέρι να μην ανεβάζει τη θερμοκρασία του κρασιού.

4) Σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού υπάρχει ένας μόνο τρόπος να το δοκιμάσεις. Πάρτε μια γουλιά κρασί και κρατήστε το στο στόμα σας για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια είτε καταπιείτε το είτε φτύστε το. Αυτός είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να μάθετε αν είναι καλό κρασί. Ένα καλό κρασί θα έχει μακρά επίγευση.

5) Γιατί πρέπει να βάζουμε το κρασί στο ψυγείο σε ευθεία θέση και όχι σε όρθια; Εάν το μπουκάλι στέκεται όρθιο, ο φελλός μπορεί να στεγνώσει και να μικρύνει και πιθανώς να πέσει στο κρασί.

6) Οι γυναίκες είναι περισσότερο “επιρρεπείς” στα αποτελέσματα του κρασιού από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουν λιγότερα ένζυμα στην επένδυση του στομάχου που χρειάζονται για να διασπαστεί το αλκοόλ.

7) Το κρασί δεν περιέχει λίπος ούτε έχει χοληστερίνη! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πίνετε ένα μπουκάλι την ημέρα!

8) Η παλαιότερη γνωστή κάβα κρασιών βρίσκεται στον Τιτανικό. Όταν οι δύτες κατέβηκαν στα συντρίμμια, παραδόξως, τα περισσότερα από τα μπουκάλια ήταν ακόμα άθικτα.

9) Τόσες πολλές οργανικές ενώσεις υπάρχουν στο κρασί που θεωρείται πιο περίπλοκο από τον ορό αίματος.

10) Για να πάρετε την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών που βρίσκετε στο κρασί, θα χρειαστεί να πιείτε 20 ποτήρια χυμό μήλου ή επτά ποτήρια χυμό πορτοκαλιού.

11) Όταν συνδυάζετε κρασί με φαγητό, το πιο πλούσιο, πιο βαρύ φαγητό ταιριάζει με τα πιο πλούσια, πιο βαριά κρασιά. Συνήθως μαζί με το κόκκινο κρέας σερβίρεται κόκκινο κρασί. Τα πιο ελαφριά φαγητά συνδυάζονται με τα ελαφριά κρασιά. Το λευκό κρασί σερβίρεται με κοτόπουλο και ψάρι. Αν θέλετε να συνδυάσετε ένα κρασί με επιδόρπιο, προτιμήστε το γλυκό κρασί.

12) Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έριχναν ένα κομμάτι φρυγανισμένο ψωμί στο ποτήρι του κρασιού για να μαλακώσουν τις δυσάρεστες γεύσεις.

13) Το «στην υγεία σου» προήλθε από την αρχαία Ελλάδα. Ο οικοδεσπότης του δείπνου έπινε την πρώτη γουλιά για να διαβεβαιώσει τους καλεσμένους του ότι το κρασί δεν είχε δηλητηριαστεί.

14) Η Καλιφόρνια είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο. Οι άλλες τρεις είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

15) Το παλαιότερο μπουκάλι κρασί στον κόσμο βρέθηκε κοντά στην πόλη Speyer της Γερμανίας. Χρονολογείται πριν από το 325 μ.Χ. και εκτίθεται στο ιστορικό μουσείο της πόλης.

16) Αναρωτιέστε γιατί οι γευσιγνώστες «στροβιλίζουν» το κρασί στο ποτήρι τους; Αυτό το κάνουν για να απελευθερώσουν τα δυνατά του αρώματα. Αν παρατηρήσετε, οι περισσότεροι δεν γεμίζουν το ποτήρι περισσότερο από το 1/3, οπότε όταν αφήνουν τα αρώματα να μαζευτούν, να μην χυθεί!

17) Αν ένας σύζυγος έβρισκε τη γυναίκα του να πίνει κρασί στα πρώτα ρωμαϊκά χρόνια, είχε την ελευθερία να τη σκοτώσει. Απαγορευόταν οι γυναίκες να πίνουν κρασί.

18) Ο Ιπποκράτης (περ. 460 – περ. 370 π.Χ.), γνωστός και ως «πατέρας της ιατρικής», χρησιμοποίησε το κρασί σε πολλές από τις καταγεγραμμένες θεραπείες του. Το χρησιμοποιούσε για να “πέσει” ο πυρετός αλλά και ως γενικό αντισηπτικό. Ήταν ένα φάρμακο που χρησιμοποιούσε συχνά για τους άρρωστους ασθενείς του.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις