Eλληνική ποτοποιία: Οι μεγάλες προκλήσεις του κλάδου
Ανάμεσα στα προβλήματα το ύψος του ΕΦΚ, το λαθρεμπόριο αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο
Η ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα, γεγονός που συζητήθηκε στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Ελληνική ποτοποιία: Τα προβλήματα του κλάδου και οι λύσεις που προτείνονται από τον ΣΕΑΟΠ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΕΑΟΠ που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Έναν κλάδο από τους πιο εξωστρεφείς, καθώς, πάνω από το 75% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων, εξάγεται σε άλλες χώρες. Τόνισε τη διάδοση της ελληνικότητας των αποσταγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, ο διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εξόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι πραγματοποιούνται καθημερινοί αγώνες από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την προστασία των δημοσίων εσόδων, της υγείας των καταναλωτών, αλλά και την περιστολή του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, επεσήμανε την αύξηση των εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά κατά 35%, όσο και του ΦΠΑ στα εν λόγω είδη κατά 40%, καθώς και τη διενέργεια (το πρώτο πεντάμηνο του 2022) περίπου 5.000 ελέγχων με βεβαίωση πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, σε φόρους και πρόστιμα. Όσον αφορά το Lotify, ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη στην τελική φάση η ολοκλήρωση της δωρεάς, αναγνωρίζοντας την καλή συνεργασία των ιδιωτικών φορέων και των υπηρεσιών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων επιχειρήσεων που διακινούν νοθευμένα ποτά.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης απόφασης ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, που θα δίνει παράταση στην προθεσμία ογκομέτρησης των δεξαμενών τους (όπως ισχύει ήδη για τα ποτοποιεία) δεδομένου ότι όλο το πλαίσιο της ογκομέτρησης των δεξαμενών αλκοόλης και ποτών είναι υπό αναθεώρηση. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπής αποσταγμάτων που θα εξετάζει και θα εισηγείται συνολικά τα θέματα του κλάδου. Τόνισε ότι ο ΕΦΚ είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό, όπως επίσης στον νόμο για την περιστολή του λαθρεμπορίου και στις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το Lotify και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ήδη καλούνται να συμπληρώνουν στοιχεία της δραστηριότητάς τους σε διαφορετικές πλατφόρμες – κάτι που εγκυμονεί κινδύνους λάθους. Παράλληλα, προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν με τους παραγωγούς και στα θέματα της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου προς όφελος όλων.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ράπτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, αφού ανέφερε ότι ελπίζει σε καθορισμό της φύρας απόσταξης για άλλη εκτός ούζου περίπτωση (τζιν, δημιουργία εκχυλισμάτων κλπ) ανέδειξε επιπλέον τα θέματα του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωση και την λειτουργική και κοστολογικά ορθή πρακτική των ογκομετρήσεων. Επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου της παλαίωσης για μια ποτοποιία, καθίσταται πρακτικά αδύνατη βάσει των ισχυόντων δεδομένων και συνιστά κατάφορη παραβίαση της ισότητας ανταγωνισμού εις βάρος των εγχώριων παραγωγών. Επίσης, έκανε αναφορά στην εξωστρέφεια του κλάδου, ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί ο μεγάλος όγκος εξαγωγών αλλά θα πρέπει να είναι και η προστιθέμενη αξία αντίστοιχα αυξημένη. Αναφερόμενος στην ογκομέτρηση των δεξαμενών ποτοποιείων και αποσταγματοποιείων και στον συχνό επανέλεγχο, ο οποίος έχει υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι πρακτικά έχει μικρή σημασία, γιατί η καθημερινή χρέωση και πίστωση σε αυτές, διενεργείται με ζύγιση και πλήρωση φιαλών αντίστοιχα. Εξήγησε δε ότι πρακτικά, αξίζει να γίνεται επανα-ογκομέτρηση, μόνο σε περιπτώσεις μετακίνησης η άλλης διαπιστωμένης επέμβασης της συγκεκριμένης δεξαμενής.
Ειδική αναφορά έγινε από εκπροσώπους του ΣΕΑΟΠ στις προτάσεις του κλάδου και ειδικότερα:
– Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στο μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.
– Διαύγεια του καθεστώτος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία τους και τη διακίνηση των προϊόντων τους. Πρόβλεψη υποχρεώσεων, ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς. Εντοπισμός των παράνομων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις.
– Απλοποίηση της γραφειοκρατικής δόμησης των απαιτήσεων των ψηφιακών λειτουργιών.
– Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής.
– ‘Αμεση διεκπεραίωση των διασαφήσεων εξαγωγής από το λιμάνι του Πειραιά για να επιστρέφονται οι εγγυήσεις. Οι υφιστάμενες καθυστερήσεις δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη εξαγωγών.
– Παράταση του χρόνου καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους, καθώς ούτως ή άλλως καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές.
Διαβάστε επίσης: Σημαντική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατά το 1ο τρίμηνο του έτους
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις