Μια από τις ωραιότερες παραδόσεις και συνταγές των Χριστουγέννων

Κάθε Δεκέμβριο οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν στη Γερμανία και οι άνθρωποι μαζεύονται για να πιούν Glühwein. Το Glühwein κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “λαμπερό κρασί”. Αν και το ποτό είναι πολύ δημοφιλές στη Γερμανία, η προέλευσή του δεν προέρχεται από τη Γερμανία. Οι Ρωμαίοι εφηύραν ζεστό κρασί για να αξιοποιήσουν και την τελευταία σταγόνα από το κρασί που έβγαζαν. Πρόσθεσαν μέλι και μπαχαρικά για να το κάνουν πιο νόστιμο. Καθώς ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη, το ζεστό κρασί διαδόθηκε σε όλες τις χώρες. Στο μεσαίωνα το κρασί έγινε δημοφιλές και θεωρήθηκε ακόμη και πολύ υγιεινό λόγω όλων των μπαχαρικών. Στη Γερμανία η συνταγή για παραδοσιακό Glühwein είναι κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και ένα πορτοκάλι.

Το παλαιότερο Glühwein στη Γερμανία χρονολογείται από το 1420! Θα συναντήσετε επίσης νέους τύπους Glühwein στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως: Heidelbeerglühwein (ζεστό κρασί από βατόμουρο), weisse Glühwein (λευκό ζεστό κρασί – φτιαγμένο με λευκό κρασί), Glühwein mit Schuss (ζεστό κρασί με σφηνάκι ρούμι) και Kinderpunsch (μη αλκοολούχος ζεστός χυμός, κυρίως για παιδιά αλλά και για ενήλικες).

Συνταγή για παραδοσιακό Glühwein (Γκλουβάιν): Υλικά

  • Κόκκινο κρασί
  • Πορτοκάλι (φλούδες και χυμό)
  • Στικ κανέλας
  • Γαρίφαλο
  • Κόκκοι πιπεριού
  • Μέλι

Εκτέλεση

  • Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το στύβουμε.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τις φλούδες, το χυμό, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μέλι.
  • Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά το μέλι.
  • Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε με το καπάκι για 15 λεπτά για να πάρει τα αρώματα.
  • Το σουρώνουμε σε ποτήρια κρασιού.
  • Καταναλώνουμε ζεστό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις