Κρασί: Αυξάνεται το κόστος στα υλικά συσκευασίας
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, αυξάνουν το κόστος των προμηθειών για την οινοποιία
Μία άνευ προηγουμένου αύξηση ατο κόστος καταγράφουν οι προμήθειες και τα υλικά συσκευασίας στην οινοποιία.
«Δεν έχουμε πλέον τις συνηθισμένες επιλογές, αλλά οι πελάτες συνειδητοποιούν την κατάσταση και δείχνουν κατανόηση, αν εμείς δεν έχουμε κάποια σχήματα και χρώματα φιαλών, ορισμένα πώματα, ορισμένα χαρτοκιβώτια χωρίς σήμανση», παρατηρεί ο Philippe Cazaux, διευθυντής της ομάδας Συνεταιρισμών Bordeaux Families.
Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, αυξάνεται το κόστος όλων των προμηθειών για την οινοποιία. «Ενώ η συνεχής αύξηση της τιμής των υλικών συσκευασίας ήδη κινητοποιούσε τους οινοποιούς μερικούς μήνες πριν, με την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την Covid-19 παγκοσμίως κατά την έναρξη του έτους 2021, αυτή η αύξηση φαίνεται ότι από τώρα και στο εξής θα επιδεινώνεται από την άνοιξη του 2022, αφού όλοι οι τιμοκατάλογοι αυξήθηκαν ξαφνικά από την 1η Απριλίου», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Αντιμέτωποι με ξαφνικές διακυμάνσεις στην τιμή και τη διαθεσιμότητα ο Philippe Cazaux, συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση ως εξής: «Επεκτείνουμε τους χρόνους παράδοσης και αυξάνουμε το κόστος: οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση μεταμορφώνονται σε προμηθευτές πρώτων υλών. Η εμφιάλωση γίνεται ανακούφιση, όταν όλα τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο για μπουκάλια και ετικέτες».
Με αυτές τις εντάσεις στις προμήθειες, «είναι μια περίοδος πολύ περίπλοκη, την οποία δεν έχω βιώσει ποτέ όσον αφορά τα υλικά συσκευασίας» τονίζει ο Pierre Cohen, ο γενικός διευθυντής του Cellier des Princes στο Châteauneuf -du-Pape (130 αμπελουργοί για 515 εκτάρια αμπελιών). Δεδομένων των αυξήσεων που κυμαίνονται από 20% έως 45% στις φιάλες και τα χαρτοκιβώτια, ο Pierre Cohen αναφέρει καθυστερήσεις στην προμήθεια έως 25 εβδομάδες για καψύλια: «Αποφύγαμε οποιαδήποτε ασυνέπεια, αλλά ζούμε μια κατάσταση που είναι ανησυχητική. Ειδικά αφού αυτή δείχνει να είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη στο μέλλον».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις