Κρασί: Μειωμένη η παραγωγή στον τρύγο της Σαντορίνης – Μόλις στο 30% του ετήσιου μέσου όρου
Τα σταφύλια που τρυγήθηκαν, ωστόσο, πρόκειται να δώσουν κρασιά με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Οινολόγο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Σημαντικά χαμηλότερη είναι η φετινή παραγωγή στον τρύγο της Σαντορίνης καθώς έφτασε μόλις στο 30% του ετήσιου μέσου όρου της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
Οι βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η πτώση της παραγωγής ήταν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα: ανομβρία τον χειμώνα, δυνατοί βοριάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες έντονη χαλαζόπτωση τον Απρίλιο και παρατεταμένος καλοκαιρινός καύσωνας.
Από την πλευρά του πάντως ο οινολόγος της Ένωσης, Νίκο Βαρβαρίγο επεσήμανε ότι «τα σταφύλια που τρυγήθηκαν πρόκειται να δώσουν κρασιά με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου καταδεικνύουν ότι τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη θα εξακολουθήσουν να γίνονται όλο και πιο σπάνια» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «για εμάς, τα κρασιά της Σαντορίνης αποτελούν ένα μικρό θαύμα – τον πολύτιμο καρπό αρχαίων αμπελώνων οι οποίοι επιβιώνουν σε αφιλόξενες συνθήκες και εκμεταλλεύονται κάθε δώρο του ηφαιστειακού τους οικοσυστήματος».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις