Κρασί: Σε ιστορικά χαμηλά από το 1961 η παγκόσμια συγκομιδή το 2023
Η Γαλλία γίνεται και πάλι η πρώτη παραγωγός χώρα
Ιστορικά χαμηλά καταγράφονται στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των δυσμενών κλιματικών γεγονότων και στα δύο ημισφαίρια. Η Γαλλία γίνεται και πάλι η πρώτη παραγωγός χώρα χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις που υπονόμευσαν την ιταλική συγκομιδή, όπως επισημαίνει ο ΚΕΟΣΟΕ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) εκτιμά ότι το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα κυμαίνεται μεταξύ 241 και 246 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (Mhl), με μέση τιμή 244,1 Mhl. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οργανισμός επιβεβαιώνει «την πτώση της τάξης του 7% σε σύγκριση με τον χαμηλό μέσο όρο παραγωγής του 2022, μετά από σταθερή τάση για 4 χρόνια». Το 2023 χαρακτηρίζεται μάλιστα από τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή κρασιού τα τελευταία 60 χρόνια, από το 1961, «λόγω του συνδυασμού εξαιρετικά χαμηλών ποσοτήτων στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτές οι ενδιάμεσες προβλέψεις του OIV βασίζονται στη συλλογή δεδομένων από 39 χώρες παραγωγής, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 94% της παραγωγής το 2022.
Η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφουν σημαντική πτώση στους όγκους τους σε σχέση με το 2022 (αντίστοιχα -13 και -19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εναλλάξ έχουν τροφοδοτήσει την εμφάνιση περονόσπορου και της ξηρασίας. Η ιταλική συγκομιδή πέφτει ακόμη και κάτω από τον συμβολικό πήχη των 44 Mhl (με 43,9 Mhl), «τη χαμηλότερη συγκομιδή της από την ιστορική μικρή συγκομιδή του 2017», υπογραμμίζει ο Giorgio Delgrosso, υπεύθυνος του τμήματος στατιστικών του OIV. Οι έντονες βροχοπτώσεις που γνώρισε η χώρα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τον περονόσπορο στο κέντρο και τις νότιες περιοχές, ενώ μέρος των υπεραλπικών αμπελώνων επλήγη από πλημμύρες, χαλάζι ή ξηρασία. Στην Ισπανία, ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι επιπτώσεις της ξηρασίας που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη συγκομιδή (30,7 Mhl), «τη χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών», τονίζει ο Giorgio Delgrosso.
Η Γαλλία γίνεται και πάλι ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2023, αφού παρήγε όγκο ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (45,8 εκατομμύρια hl (Mhl), της τάξεως του +3%. Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν παραγωγή (25,2 Mhl) όχι μόνο υψηλότερη από το 2022, αλλά και 4% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας η παραγωγή του 2023 (3,6 Mhl) είναι 14% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική, Βραζιλία) παράγει όγκους κρασιού πολύ χαμηλότερους από αυτόν που παρήχθη το 2022 και τους αντίστοιχους πενταετείς μέσους όρους τους. Η Αργεντινή υπέστη απότομη μείωση (-29%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και της χαλαζόπτωσης, η Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 22% κάτω από τα 10 Mhl (9,9 Mhl) και η Χιλή μόλις έφτασε αυτό το όριο (10 Mhl), πτώση κατά 18% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε αυτήν την ακτή των Άνδεων, είναι οι γιγαντιαίες πυρκαγιές και η ξηρασία που μείωσαν σημαντικά την παραγωγή το 2023.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις