ΝΗΣΟΣ: Η πρώτη μπύρα, διεθνώς, με πιστοποίηση «καλής υγείας» είναι ελληνική
Η εταιρεία απέκτησε το ευρωπαϊκό σήμα AFQ που πιστοποιεί την υψηλή βιοδραστικότητα των τροφίμων.
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Το νέο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης Activity FoodOxys Quality απέκτησε η μπύρα ΝΗΣΟΣ για το σύνολο των ετικετών της αποδεικνύοντας στη πράξη ότι υπάρχει ζύθος και δη, ελληνικός, ο οποίος περιέχει πλούτο αντιοξειδωτικών ενώσεων προσδίδοντας πλεονεκτήματα για την υγεία. Έτσι, οι μπύρες της εταιρείας κατάφεραν να είναι οι πρώτες μπύρες στον κόσμο που αποκτούν πιστοποίηση «καλής υγείας», όταν αυτές φυσικά καταναλώνονται υπεύθυνα και με μέτρο. Το AFQ που αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία της ελληνικής startup, FoodOxys είναι αποτέλεσμα ενός τεράστιου αριθμού εξειδικευμένων αναλύσεων που γίνονται στα τρόφιμα, μέσα από τις οποίες προκύπτει ένας βαθμός που αποτελεί την ταυτότητα του προϊόντος όσον αφορά τη βιοδραστικότητά του, δηλαδή την ικανότητά του να μεταφέρει στον άνθρωπο ευεργετικές για την υγεία του, ουσίες.
Έλαβε το «Άριστα»
Οι πέντε μπύρες της εταιρείας ΝΗΣΟΣ απέσπασαν υψηλές βαθμολογίες, με τις φαινόλες και τις μελανοϊδίνες να είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται η αντιοξειδωτική δράση του ελληνικού ζύθου προσεγγίζοντας όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν και στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σήματος για την μπύρα ΝΗΣΟΣ: «τα επίπεδα βιοδραστικότητας που έχει ο ερυθρός οίνος». Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, ο μέσος όρος της βαθμολογίας AFQ στην ελληνική αγορά ζύθων είναι το 12/20, όταν η χαμηλότερη βαθμολογία της ΝΗΣΟΣ είναι το 16 για την ΝΗΣΟΣ Greek Island Pilsner, ενώ η ετικέτα ΝΗΣΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ κατάφερε να αποσπάσει το 20/20. «Παρότι η μπύρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και στην Ελλάδα, οι προσδοκίες μας από την κατανάλωση της είναι -αδίκως- πολύ περιορισμένες. Το πρότυπο AFQ της FOODOXYS μας αποδεικνύει ότι όλες οι μπύρες δεν είναι ίδιες. Προσπερνώντας τις στερεότυπες αντιλήψεις ανακαλύπτουμε έναν νέο κόσμο γεύσεων, αρωμάτων, υφών, χρωμάτων, υλικών, τεχνικών, αλλά και τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που έχει η κατανάλωση ποιοτικού «better-for-you» ζύθου με μέτρο» δήλωσε ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ΝΗΣΟΣ, Αλέξανδρος Κουρής.
Πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου
Όσον αφορά το πρωτόκολλο ελέγχου στο οποίο υποβλήθηκαν οι πέντε ετικέτες της εταιρείας, αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτίμηση της ικανότητάς της σύστασης τους να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών, την ικανότητα προστασίας που παρέχουν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις, αλλά και την δυνατότητα να προστατεύουν σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του.
Το νέο σήμα
Στόχος της FoodOxys, της εταιρείας που εκδίδει το ευρωπαϊκό σήμα, είναι να κατανοήσουν τόσο οι καταναλωτές ότι η διατροφή δεν υπάρχει μόνο ως γαστριμαργική ικανοποίηση, αλλά πρέπει να αποτελέσει εκείνον τον πυλώνα πάνω στον οποίο οικοδομείται καθημερινά η υγεία μας, όσο και στις επιχειρήσεις ότι το AFQ μπορεί να γίνει η ελληνική και ποιοτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις, με τους ποιοτικούς δείκτες που εξετάζονται να είναι αυτοί που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά του, ο καθηγητής βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέδρου της επιστημονικής επιτροπής της FoodOxys, Δρ. Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε ότι: «ενώ έχουμε στοιχεία για τον οίνο του οποίου η εγχώρια παραγωγή αγγίζει σε τζίρο τα 350 εκατ. ευρώ, δεν γνωρίζαμε έως τώρα την βιολογική αξία του ζύθου στην ανθρώπινη υγεία της οποίας ο τζίρος φτάνει το 1 δισ. ευρώ.
Τα αντιοξειδωτικά, λοιπόν είναι σημαντικές ενώσεις που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς εξαιτίας της δράσης τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Κλινικά και προκλινικά δεδομένα για τα προστατευτικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης μπύρας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών έχουν καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό και οι μη αλκοολούχες ενώσεις της μπύρας φαίνεται να ασκούν τις περισσότερες από τις σχετικές ευεργετικές επιδράσεις. Ειδικά, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις μπύρες ΝΗΣΟΣ μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Με τη δράση αυτή, η μέτρια κατανάλωση τους δύναται να ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις