Οι 2 τρόποι για να διατηρηθεί το κρασί σας περισσότερο μόλις το ανοίξετε
Τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το μπουκάλι κρασί που μόλις ανοίξατε να διαρκέσει περισσότερο;
Ένα κλειστό μπουκάλι κρασί μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ενώ τα περισσότερα γίνονται ακόμα καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, μειώνετε δραστικά τη διάρκεια ζωής, αλλά και την ποιότητά του.
Τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το μπουκάλι κρασί που μόλις ανοίξατε να διαρκέσει περισσότερο;
Αποθηκεύστε το στο ψυγείο
Λόγω της διαδικασίας οξείδωσης το κρασί αρχίζει να χαλάει μόλις το ανοίξετε. Ωστόσο, η διατήρησή του σε δροσερές θερμοκρασίες είναι χρήσιμη, διότι σύμφωνα με τη Laura Raimondi, ιδιοκτήτρια του La Sicilyana Wines, «οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν την οξείδωση».
«Αυτό που κάνει το ψυγείο είναι να επιβραδύνει την αναπόφευκτη υποβάθμιση του κρασιού μόλις ανοιχτεί», λέει ο Joe Mele, συν-διοργανωτής του podcast The Wine Pair Podcast. «Η θερμοκρασία κάνει πραγματικά τη διαφορά».
Για την αποθήκευση κόκκινων και λευκών κρασιών στο ψυγείο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον ίδιο φελλό πίσω στη φιάλη. Αν ο φελλός έχει καταστραφεί ή δεν μπαίνει ξανά μέσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό φελλό.
Η διάρκεια ζωής του ανοιγμένου κρασιού στο ψυγείο «είναι περίπου 3 ημέρες για τα κόκκινα και 5 ημέρες για τα λευκά», λέει ο σομελιέ Matt Delgado. “Η εξαίρεση είναι τα γλυκά κρασιά, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες”.
Μεταφέρετε το υπόλοιπο κρασί σε μικρότερο μπουκάλι
Αν πίνετε μόνο λίγο από το κρασί σας, οι ειδικοί προτείνουν να μεταφέρετε το υπόλοιπο σε ένα μικρότερο μπουκάλι ή δοχείο. Ελαχιστοποιώντας την επιφάνεια του κρασιού που εκτίθεται στο οξυγόνο, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία υποβάθμισής του.
Μόλις μεταφέρετε το υπόλοιπο κρασί σε μικρότερο μπουκάλι, μπορείτε στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στο ψυγείο και να το αποθηκεύσετε εκεί.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις