Ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία και ο ελληνικός αμπελώνας εκτείνεται σε 600.000 στρέμματα

Μειωμένη κατά 30% λόγω του περονόσπορου εκτιμάται η φετινή ελληνική παραγωγή κρασιού.

Σημειώνεται πως σήμερα, ενεργά είναι περίπου 1.400 οινοποιεία και ο ελληνικός αμπελώνας εκτείνεται σε 600.000 στρέμματα, ενώ η καλλιέργειά του επικεντρώνεται στην ποιοτική και όχι στην εντατική παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών, Γιάννη Βογιατζή.

Με την καλλιέργεια αμπελώνων ασχολούνται περίπου 160.000 οικογένειες ενώ  το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ελληνικού οίνου, είναι οι γηγενείς ποικιλίες. «Η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται στους 212.000 τόνους και φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, λόγω του περονόσπορου», σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή.

Παράλληλα όπως επισημαίνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων σε έντονα αρνητικό περιβάλλον έχει εισέλθει φέτος προ του τρύγου ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, εξαιτίας του δυσανάλογου βάρους των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και των φετινών σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις κυρίως του περονόσπορου, (που παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί) και των διαδοχικών καυσώνων, του περασμένου Ιουλίου.

Τα αθεράπευτα προβλήματα που δημιούργησαν οι αλληλοδιάδοχες κρίσεις (δημοσιονομική – ΕΦΚ, πανδημία COVID-19, κρίση ακριβείας) τα οποία οδήγησαν τα οινοποιεία, αλλά κυρίως τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις σε συνεχείς περιόδους μη βιώσιμης δραστηριότητας αφενός, και αφετέρου οι δραματικά μειωμένες αποδόσεις των αμπελώνων πριν τον επερχόμενο τρυγητό, απειλούν να δώσουν χαρακτήρα συνολικής κατάρρευσης στον τομέα.

Όπως επισημαίνεται,  ενώ σε μεμονωμένες, αλλά και μη αντιπροσωπευτικές περιοχές η μείωση της παραγωγής οινοσταφύλων, ενεργοποιεί τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, προκαλώντας μερική άνοδο των τιμών, παραδοσιακή σιγή για τις τιμές παρατηρείται στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας (Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, κλπ.), περιοχές οι οποίες γίνονται αποδέκτες της παράνομης σταφυλικής παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών και ποικιλιών σταφιδοποιίας, που έχουν εξίσου πληγεί από τον περονόσπορο και τους καύσωνες.

Η επανάληψη του φαινομένου, της εισόδου στον οινικό τομέα απαγορευμένων για οινοποίηση ποικιλιών, ήδη υλοποιείται σε πρώτο στάδιο, αφού ποσότητες από τις ποικιλίες αυτές εξαγοράζονται στο επίπεδο των 0,10 €/kg με 0,12 €/kg και οδεύουν, είτε για χυμοποίηση, είτε χωρίς παραστατικά απευθείας σε οινοποιεία. Κάθε χρόνο η πρακτική αυτή βάζει φρένο σε κάθε υγιή αντίδραση ανόδου των τιμών στην αγορά των οινοσταφύλων, τη στιγμή που παρατηρείται έκρηξη του κόστους καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις