Ποια είναι η διαφορά μεταξύ bourbon και ουίσκι;
Τα bourbon είναι ουίσκι και όλα τα ουίσκι είναι bourbon;
Οι διαφορές μεταξύ bourbon και ουίσκι είναι τόσο μικρές που πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για τον ίδιο ποτό. Κατά μια έννοια δεν έχουν άδικο καθώς το bourbon είναι ένα είδος ουίσκι, όπως και η σαμπάνια ένα είδος κρασιού. Έτσι, όλα τα bourbon είναι ουίσκι, αλλά δεν είναι όλα τα ουίσκι bourbon. Αυτές είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ bourbon και ουίσκι.
Το Bourbon παρασκευάζεται με τουλάχιστον 51% καλαμπόκι
Αυτό που κάνει το bourbon να ξεχωρίζει από τα άλλα ουίσκι είναι ο τρόπος παραγωγής και παλαίωσής του. Όλα τα ουίσκι είναι αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και στη συνέχεια παλαιώνονται σε βαρέλια. Αλλά το είδος του κόκκου και το είδος των βαρελιών καθορίζουν την ποικιλία του ουίσκι. Σύμφωνα με την American Bourbon Association, για να ταξινομηθεί ως bourbon, ένα ουίσκι πρέπει να αποσταχθεί από ένα μείγμα κόκκων ή πουρέ, δηλαδή τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Αυτό το καλαμπόκι δίνει στο μπέρμπον τη χαρακτηριστική γλυκιά του γεύση.
Το Bourbon είναι πάντα παλαιωμένο σε νέα δρύινα βαρέλια
Το Bourbon πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε νέα δρύινα βαρέλια και δεν μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα ή χρωστικές ουσίες. Άλλα ουίσκι μπορούν να παλαιωθούν σε βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για την παλαίωση άλλων οινοπνευματωδών ποτών και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι βαρέλια ουίσκι – τα βαρέλια port, sherry και ρούμι χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παλαίωσης για ουίσκι που δεν είναι bourbon. Για να χαρακτηριστεί ως “straight bourbon ουίσκι”, το bourbon πρέπει να έχει παλαιωθεί σε νέα δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το Bourbon πρέπει να έχει ορισμένα ABV
Το μπέρμπον πρέπει επίσης να έχει μια ορισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο απόσταγμα. Ο πολτός πρέπει να αποστάζεται σε 160 proof (ή 80% αλκοόλη κατ’ όγκο) ή λιγότερο, και να ωριμάσει σε βαρέλια μέχρι να μην είναι περισσότερο από 125 proof (62,5% αλκοόλ κατ’ όγκο) ή λιγότερο. Πριν από την εμφιάλωση, το bourbon φιλτράρεται και αραιώνεται σε όχι λιγότερο από 80 proof (40 τοις εκατό αλκοόλη κατ’ όγκο). Άλλα ουίσκι έχουν διαφορετικά πρότυπα ABV για βαρέλι και απόσταξη. Η ελάχιστη ισχύς εμφιάλωσης για το σκωτσέζικο ουίσκι, για παράδειγμα, είναι επίσης 80 proof ή 40 τοις εκατό ABV, αλλά δεν υπάρχει μέγιστη ή ελάχιστη ABV για το απόσταγμα.
Δεν χρειάζεται να προέρχεται από το Κεντάκι
Ίσως έχετε ακούσει ότι για να είναι μπέρμπον, το ουίσκι πρέπει να είναι από το Κεντάκι. Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια, το μπέρμπον μπορεί να κατασκευαστεί και εκτός αυτής της πολιτείας. Αλλά για να χαρακτηριστεί «μπουρμπόν του Κεντάκι», το απόσταγμα πρέπει να αποσταχθεί και να παλαιωθεί στο Κεντάκι. Το όνομα “bourbon” προέρχεται ακόμη και από το παλιό Bourbon, το σημερινό Bourbon County, Κεντάκι. Το μεγαλύτερο μέρος του bourbon παρασκευάζεται στο Κεντάκι, αλλά όχι όλα, έτσι έχει γίνει συνώνυμο με το ποτό, όπως και η περιοχή Champagne στη Γαλλία είναι συνώνυμη με τη σαμπάνια, παρόλο που ο αφρώδης οίνος με παρόμοιες μεθόδους παράγεται αλλού.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις